19 Mayıs 2024 Pazar

Kayıp yakınları Bedri Alagam'ın akıbetini sordu

Kayıp yakınları eyleminin 520. haftasında 25 Ocak 1995 tarihinde Diyarbakır'da gözaltına alınarak kaybedilen Bedri Alagam'ın akıbeti soruldu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun, failleri yargılansın" eyleminin 520'ncisi İHD Diyarbakır şube binasında gerçekleşti. Eyleme, kayıp yakınları, insan hakları savunucuları ve İHD yöneticileri katıldı.
 
Eylemde konuşan İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Orhan, Diyarbakır Valiliğinin eylemin açık alanda yapılmasını yasaklamasının üzerinden 21 hafta geçtiğini hatırlatarak, mücadelelerinin devam edeceğinin altını çizdi.
 
Ardından söz alan İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi İrfan Ekinci, 1995 yılında gözaltında kaybedilen Bedri Alagam'ın hikayesini okuyarak, Bedri Alagam'ın akıbetini sordu. Alagam'ın kaybettirilme hikayesi şu şekilde:
"Bedri Alagam Hazro ilçesi Goman Köyünden koruculuk baskısı sonucu Diyarbakır'a göç etmek zorunda kalmıştı. Olay tarihinde Bedri iş yerine giderken yoğurtçular sokağında birkaç el silah sesi duyar ve bir kişinin yaralandığı haberini alır. Olay yerine gelen polisler Ali Günbey, Seyfettin Günbey ve Mesut adlı şahısları gözaltına alır. Aynı gün sabah saat 10 sularında Bedri'nin işlettiği kıraathaneye gelen polisler Bedri'ye birkaç soru sorduktan sonra ayrılırlar. Aynı günün ikindi vakitlerinde tekrar gelip soru sorduktan sonra tekrar ayrılırlar. Aynı gün saat 22.00-23.00 sıralarında kıraathaneye gelen polisler bu sefer kendisini gözaltına alırlar. Gözaltına alındığına tanık olan kendi köylüsü Abdurrezak Güngörmüş Bedri'nin ailesine haber verir.
 
İŞKENCE GÖRDÜ
 
"DGM'ye ve emniyet müdürlüğüne başvuruda bulunan anne Seyran Alagam'ın görüştüğü yetkili 'biz Bedri'yi saldık' der ve dilekçeyi işleme koymaz. Olaydan altı gün sonra Seyfettin Günbey ile Mesut ve Hazro ilçesine bağlı Ormankaya köyünde gözaltına alınan Garip Eker mahkemeye çıkarılır ve E Tipi Cezaevi'ne gönderilirler. Aile cezaevinde bulunan bu kişilerle görüşme olanağı bulur. Seyfettin Günbey, Bedri ile aynı yerde gözaltında tutulduklarını gözlerinin bağlı olması nedeniyle birbirlerini görmediklerini ancak mahkemeye sevk edildikleri gün Bedri'nin gördüğü işkenceden dolayı durumunun ciddi olduğunu söyler.
 
"Ailenin başvurusu üzerine İHD Uluslararası Af Örgütü ve Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'na acil çağrıda bulunarak inceleme başlatılır. Yapılan incelemede Bedri ve yukarıda adı geçen diğer şahısların gözaltına alınma tutanağı tespit edildiği halde Bedri hariç Diğer şahısların Mahkemeye sevk edildiklerine dair evraklar tespit edilir ve sonrasında ailenin tüm çabalarına rağmen Bedri'den bir daha haber alınamaz."
 
Açıklama 5 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.