19 Nisan 2024 Cuma

Katledilen gazeteci Hafız Akdemir anıldı

1992 yılında katledilen gazeteci Hafız Akdemir, adının verildiği sokakta anıldı. "Katledilen arkadaşlarımızın kalemi bizim elimizde, onların yolunda ilerliyoruz, ilerlemeye devam edeceğiz" denilen anmada, katledilen gazetecilerin anısının yaşatılacağı vurgulandı.

Özgür Gündem Gazetesi muhabiri Hafız Akdemir 8 Haziran 1992'de katledildiği Diyarbakır'ın Sur ilçesi Melik Ahmet Caddesi üzerinde adının verildiği Hafız Akdemir Sokakta anıldı. Anmaya, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyeleri ve gazeteciler katıldı.

Hafız Akdemir'in 31 yıl önce katledildiği sokakta yapılan sessiz yürüyüşün ardından vurulduğu yerde açıklama yapıldı.

ESEN: KATİLLERİ SERBEST BIRAKILDI
Söz alan Xwebûn Gazetesi İmtiyaz Sahibi Kadri Esen, 90'lı yıllarda gazetecilerin büyük zorluklar ve baskılarla karşılaştığını ve onlarca gazetecinin sokak ortasında katledildiğini söyledi. Gazetelerin bombalandığını hatırlatan Esen, "Bunlardan biri de Hafız Akdemir'di. Onun katledilmesinin üzerinden 31 yıl geçti ama O'nun katilleri tespit edilmesine rağmen daha sonra serbest bırakıldılar. Bu ve benzer olaylarda katiller benzer şekilde cezalandırılmadı. Ve ceza verilenler de bir müddet sonra serbest bırakıldı" dedi.

Hafız Akdemir'in katilinin kontralar olduğunu söyleyen Esen, AKP-MHP'nin bugün o kontralar ile ittifak yaptığını ifade etti. Kimsenin hakikatin bilinmesini istemediğini belirten Esen, "Onun için birçok gazeteci arkadaşımız gözaltına alındı" ifadelerini kullandı.

'11 TEMMUZ'DA GERÇEĞİ HERKES GÖRECEK'
8 Haziran 2022 tarihinde Diyarbakır merkezli gazetecilere dönük gerçekleşen operasyonları hatırlatan Esen, bu operasyonlar sonucu 16 gazetecinin tutuklandığını, tutuklanan gazetecilerin davalarının önümüzdeki ayda görüleceğini ifade etti. Esen, "Arkadaşlarımıza yapılan haksızlıklar davada ortaya çıkacaktır. 11 Temmuz'da bu gerçeği herkes görecek" ifadelerinde bulundu.

Esen, gazetecilere yönelik baskılara ilişkin de şunları söyledi: "Bizler ne kadar katledilsek, gözaltına alınıp tutuklansak da, bilinsin ki hakikatin sesi Kurdistan sokaklarında eksilmeyecektir. Katledilen arkadaşlarımızın kalemi bizim elimizde, onların yolunda ilerliyoruz, ilerlemeye devam edeceğiz. Bu nedenle Hafız Akdemir şahsında katledilen arkadaşlarımızı unutmayacağız."