19 Mayıs 2024 Pazar

Karaya çıkma izni verilmeyen göçmenler açlık grevinde

Akdeniz'de kurtarılan ancak tutuldukları gemiden karaya çıkmak için günlerdir İtalyan hükümetinden izin bekleyen göçmenler açlık grevinini sürdürüyor.
Sicilya limanında demirleyen bir kurtarma gemisinde tutulan ve karaya ayak basmak için dokuz gündür İtalyan hükümetinin izin vermesini bekleyen 150 göçmenin büyük bölümünün açlık grevine başladığı açıklandı. İtalyan kanalı Sky TG24 TV, Diciotti adlı sahil güvenlik gemisindeki kadın göçmenlerin öğle yemeği yediğini ancak erkek yolcuların yemek yemeyi reddettiğini bildirdi.
 
İtalya İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, göçmenlerin açlık grevine başlamasıyla ilgili Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Neye inanıyorlarsa yapabilirler" yorumunda bulundu.
 
Gemidekilerin karaya çıkmasına tek bir şartla izin vereceğini duyuran İtalyan hükümeti, diğer AB ülkelerinden göçmenleri kabul edeceğine dair taahhütte bulunmalarını istiyor.
 
'SİZİN KIZINIZ DA OLABİLİR'
 
Gemiyi ziyaret eden İtalyan politikacı Laura Boldrini ise gemideki 11 genç kadın göçmenin durumunun endişe uyandırdığını söyledi. Boldrini, Salvini'ye tepkisini, "Bir baba olarak, onlar sizin kızınız olabilirdi. En azından genç kadınların inmesine izin verin" sözleriyle gösterdi.
 
Göçmenler, Akdeniz'in ortasında su almaya başlayan bir tekneden kurtarılmıştı. Sicilya kıyısına yanaşmasına izin verilen gemiden ilk olarak, tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan çocuk ve yaşlılardan oluşan 13 kişi ayrılmıştı. Daha sonra 27 çocuğun karaya ayak basmasına izin çıkmıştı. Ancak İtalya hükümeti, diğer Avrupa ülkelerinden göçmenleri kabul etme konusunda taahüt gelmemesi durumunda gemideki 150 yetişkini kabul etmeyeceğini belirtiyor.
 
Gemideki göçmenlerin 18'inin Eritreli, diğerlerinin Somali, Suriye ve Sudan'dan olduğu belirtiliyor.
 
BRÜKSEL'DE UZLAŞI YOK
 
Göçmenlerin kaderi Cuma günü Brüksel'de ele alındı. Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Akdeniz'de kurtarılan göçmerlere yönelik uzun vadeli çözüm amacıyla toplandı. Ancak görüşmeler sırasında göçmenlerin dağıtılmasına ilişkin standart bir prosedür için uzlaşı sağlanamadığı belirtiliyor.
 
İtalyan sahil güvenlik gemisi Diciotti, Akdeniz'de kurtardığı göçmenler için kendisine güvenli bir liman aramak zorunda kalan ilk gemi değil. Yaz boyunca çok sayıda kurtarma gemisi demir atacak liman bulmakta güçlük çekti. 630 göçmeni kurtaran Aquarius adlı gemi, İtalya tarafından reddedilmesinin ardından günler süren bir bekleyiş sonrası İspanya tarafından kabul edilmişti.