26 Nisan 2024 Cuma

Karadeniz'de 1 Mayıs: Çaykur halkındır-GÜNCELLENDİ

Birçok kentte olduğu gibi Karadeniz'de de 1 Mayıs'ta işçi ve emekçiler alanlara döküldü.

Karadeniz kentlerinde işçi, emekçi, devrimci sendikalar ve ezilen halklar 1 Mayıs'ta alanlara aktı. Taşıdıkları pankart, döviz ve attıkları sloganlarla faşist iktidardan hesap sorulacağı kaydedildi, mücadeleye çağrıldı.

HOPA
Hopa'da 1 Mayıs için buluşma noktası eski devlet hastanesi önü oldu. Yürüyüş öncesi bir araya gelen devrimciler slogan ve halaylarla programın başlamasını bekledi. Pankartlar ve dövizlerde yer alan taleplerin sloganlarla desteklendiği yürüyüşte, halka örgütlenme çağrısı yapıldı. Hopa 1 Mayısında bu yıl Çaykur'un halkın olduğu vurgusu öne çıktı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), "Çaykur halkındır satılamaz. Yaşasın 1 Mayıs. Grev, işgal, direniş"; Umut-Sen, "Zam, zulüm, katliam düzeninin üzerine yürü"; Halkevleri "Söz, yetki, karar, iktidar halka"; Tüm Emekliler Sendikası, "Yoksulluk emeklilerin kaderi değildir"; KESK, "Yaşasın 1 Mayıs" ve Eğitim-İş de taleplerinin yer aldığı pankartlarla yürüdü.

ARTVİN
Artvin'de de 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. DİSK, KESK, Halkevleri'nin arasında olduğu çok sayıda sendika, demokratik kitle örgütü ve siyasi parti Cumhuriyet Caddesinde bir araya gelerek yürüdü. Yüzlerin katılımıyla gerçekleşen yürüyüşte 6 Şubat Maraş merkezli depremlerde iktidarın politikaları sonucu katledilen on binler anıldı.

Kutlama tulum eşliğinde oynana horonla son buldu.

RİZE
Rize’de yüzlerce işçi ve emekçi, İsmail Kahraman Kültür Merkezinden Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.

Polis ablukası altında yapılan miting bittiği sırada, bir grup faşit şef Erdoğan'ın posterini açarak provokasyon girişiminde bulundu. Provokasyon girişimi boşa çıkarıldı.

Fındıklı'daki 1 Mayıs kutlaması, geçen yıllara göre kitlesel katılımla yapıldı. Tahiroğlu Köprüsü’nde bir araya gelen işçi ve emekçiler, ilçe meydanına yürüdü. Yürüyüş sırasında çay ve fındık üreticilerinin talepleri öne çıktı. HES’lere tepki gösterilen yürüyüşte faşist saldırılar protesto edildi.

Yürüyüşün ardından yapılan konuşmalarda ESP'ye yönelik gözaltı saldırısı protesto edildi. Gözaltındaki sosyalistlerin serbest bırakılması istenen açıklamada, "Bu kavga, bu mücadele seçimle başlamadı, seçimle bitmeyecek. Sokakta başladı, sokakta sürecek" denildi.
Mitingde sık sık, "Faşizme karşı omuz omuza" sloganı atıldı.

SAMSUN
DİSK, KESK, Türk-İş, TMMOB ve TTB'nin çağrısı ile İstasyon Kavşağı’nda toplanan binlerce işçi ve emekçi sloganlarla Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.

ESP, 1 Mayıs mitingine "Kapitalizm katildir, çözüm sosyalizm" pankartı ile katıldı.

Tez Koop-İş üyesi işçiler tabut taşıyarak stajyer sömürüsüne, zamlara, düşük ücrete dikkat çekti.

Yürüyüşün ardından depremde ve emek mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu yapıldı.

Açıklama yapan KESK Samsun Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Yılmaz Tuluk, başta kadınlar olmak üzere tüm işçilere güvencesiz bir çalışma yaşamı dayatıldığını vurguladı.

Tuluk, şöyle devam etti: "Kadın işsizliği ve güvencesiz, kayıt dışı çalışma ortamlarında taciz, şiddet ve mobbing her geçen gün artıyor. Her şeye zam gelirken artmayan, yerinde sayan tek şey bizim maaşlarımız! Artık böyle gitmez dedik. Eşitlik, özgürlük, adalet, barış, demokrasi ve laiklik için artık yeter diyoruz!"

ZONGULDAK
Zonguldak'ta emekçiler Demokrasi Platformunun çağrısıyla İstasyon Caddesi'nde toplandı.

GMİS’in, TÜRK-İŞ'in Adana'da yaptığı kutlamaya katılma kararına rağmen maden işçilerinin kitlesel katılımı dikkat çekti.

Krize, yoksulluğa ve emek düşmanı politikalara tepki gösterilen yürüyüşte çevre katliamları da protesto edildi.

BARTIN
1 Mayıs için işçi ve emekçiler Kemerköprü Meydanı’nda buluştu. Maden işçileri, "Hiçbir işin fıtratında ölüm yoktur, Amasra için adalet" yazılı pankart taşıdı.

Amasra'daki maden katliamında yaşamını yitiren işçilerin aileleri ise sarı baretlerle eyleme katıldı. 

ORDU

Ordu’da da bu yıl 1 Mayıs kitlesel geçti.Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte "yaşasın 1 Mayıs", "Birleşe birleşe kazanacağız", "yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği", "faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından yapılan konuşmalarda, birleşik mücadelenin önemine dikkat çekildi.

Giresun, Amasya ve Bayburt'ta da işçi ve emekçiler alanlara çıkarak 1 Mayıs'ı kutladı, taleplerini haykırdı.