3 Mayıs 2024 Cuma

Kanser tedavisi engellenen Mehmet Güvel'in tahliyesi istendi

Kanser tedavisi gördüğü sırada gözaltına alınan ve tutsak edilerek tedavisi yarım bırakılan ağır hasta tutsak Mehmet Güvel için İzmir'de düzenlenen eylemde, kanser hastalığının yanı sıra Güvel'in wernike korsakof hastası olduğu, denge sorunu yaşadığı ve tek başına hayatını idame ettiremediği kaydedildi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi hasta tutsaklar için gerçekleştirdiği eylemin 288.'sinde Mehmet Güvel için bir araya geldi. Konak eski Sümerbank önünde yapılan açıklamada, "Hasta mahpuslar ölüyor, susma suça ortak olma" pankartı açıldı.

Açıklamanın Kürtçesini İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Zilan Gümüş, Türkçesini İHD İzmir şube yöneticisi Ahmet Çiçek okudu. 

İzmir Kırıklar Hapishanesinde tutulan Güvel'in 78 yaşında olduğu aktarılan açıklamada, "Wernicke korsakof hastası, prostat kanseri tedavisi gören siyasi bir tutsak. Denge sorunu yaşamakta ve tek başına hayatını idame ettirememektedir. Gecede en az 7-8 kez tuvalete kalkmakta ve her defasında düşüp kendini sakatlama tehlikesi yaşamaktadır" denildi.

Güvel'in 6 Şubat 2024'te İstanbul'da Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Hastanesi'nde kanser tedavisi görürken gözaltına alındığını, 10 Şubat'ta tutuklanıp Silivri Hapishanesi'ne götürüldüğünü aktardı. Güvel'in 24 Şubat'ta ise Kırıklar Hapishanesi'ne getirildi aktarılan açıklamada, "Tedavisi yarım kaldı. Kanser hastalıklarında zaman çok önemlidir"  denildi. 

Güvel'in derhal serbest bırakılması istendi.