20 Mayıs 2024 Pazartesi

'Kamyonların altında kalmak istemiyoruz'

Yaşam savunucuları, harfiyat kamyonlarının neden olduğu ölümlere dur demek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin önünde eylem yaptı.
Kuzey Ormanları Savunması ve Don Kişot Bisiklet Kollektifi yaşanan hafriyat kamyonu kazalarına dikkat çekmek ve önlenmesi amacıyla İstanbul Büyük Şehir Belediyesi önünde eylem yaptı.
 
"Doğayı, insanları ve İstanbulu yok eden hafriyat kamyonu terörüne dur de"pankartının açıldığı eylemde, "Kamyonların altında kalmak istemiyoruz", "İdil için adalet istiyoruz", "Şule için adalet istiyoruz"sloganları atıldı. 
 
"RANT İÇİN CANIMIZ YOK SAYILIYOR"
M
Eylemde ilk konuşmayı yapan Kuzey Ormanları Savunucusu Ersin Kiriş "Rantların önüne kimse geçmesin diye hayatımız yok sayılıyor. Bizim burada olma nedenimiz hafriyat kamyonu altında kalan canlar. Yaşamlarımızı istiyoruz. Tehlike istemiyoruz. Biz artık hafriyat kamyonu altında kalmak istemiyoruz. Değerlerimizi yok eden çalışmalarımızı durdurmak zorundayız. Bu işin sorumluları bu işleyişe son versin" dedi.
 
Açıklama metnini Kuzey Ormanları Savunması adına Ayşe Yıkıcı ve Don Kişot Bisiklet Kollektifi adına Deniz Güneşdoğan birlikte okudu. 
 
İstanbul içinde on bine yakın harfiyat ve beton mikseri çalıştırıldığına dikkat çekilen açıklamada, son bir sene içinde bu araçlar yüzünden 30 insanın yaşamını yitirdiğini ifade edildi. Sorumlulardan hesap sorulmadığı vurgulanan açıklamada, "Unutulmamalıdır ki kamu görevlilerinin korunması ve sorumluların yargılanmaması yeni ölümlere davetiye çıkarıyor" denildi.
 
"YAŞANAN KAZALAR DENETİMLE ÖNLENEBİLİR"
 
Açıklamada önlem ve talepler şöyle sıralandı:
"- Yaşlı, engelli ve çocukların bulunduğu sokaklara ağır tonajlı araçlar girmemeli,
- Şöförleri potansiyel katil haline getiren sefer başına ücret uygulamasına son verilmeli,
- Elektronik  araç takip sistemi ile etkin denetim yapılmalı,
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yönetmelikler halk sağlığı ve can güvenliği gözetilerek yeniden düzenlenmelidir."
 
Son olarak konuşan  Nesrin Aslan ise "Bu bir trafik kazası olsaydı kaza der acımızı yaşardık. Bu bir kaza değil. Acımız geçmiyor. Ben bitinceye kadar bitmeyecek. Mental yorgunluk diyorlar. Bu çürümek. Her fırsatta gelip sesimizi duyurmaya çalışacağım. Katil olmak için elinize silah almanıza gerek yok. Gerekeni yapmayınca da katil olunuyor" dedi.