27 Temmuz 2024 Cumartesi

'Kamu hizmetinden tasarruf edilemez'

"Kamuda tasarruf paketi"ne tepki gösteren BES Diyarbakır Şubesi, krizin faturasının emekçiler ve yoksullara kesilmek istendiğine dikkat çekti.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Vergi Dairesi Başkanlığı önünde "kamuda tasarruf paketi"ne tepki eylemi düzenledi. "Tasarruf tedbirleri adı altında, emekçileri ve yoksulları açlığa mahkum ediyorlar", "Sizlerin yiyip içtiği sofraları bizler kaldırmayacağız" pankartları açılan eylemde basın metnini BES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Güneş Özel okudu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Kamuda tasarruf ve verimlilik paketi"ne dikkat çeken Özel, krizin faturasının emekçilere ve yoksul halka kesildiğini söyledi.

Kamu hizmetinden tasarruf edilemeyeceğini ifade eden Özel, "Eğitimden, sağlıktan, sosyal güvenlikten tasarruf edilmez. Halkın kamusal hizmet alma hakkı engellenemez. Uyguladığınız ekonomi politikalarıyla kamu özel iş birliği projeleri adı altında yaptırdığınız döviz garantili yol, köprü; hasta garantili hastane, yolcu garantili hava limanı gibi işler sonucunda zengin ettiklerinizden; kur korumalı mevduat ile köşeyi dönenlerden tasarruf yapın; biz emekçilerden, emeklilerden ve yoksul halktan değil" ifadelerini kullandı.

Özel, taleplerini şöyle sıraladı: "Yoksulluk sınırının üzerinde insan onuruna yaraşacak bir ücret istiyoruz. Seyyanen verilen zam dahil bütün ek ödemelerin temel ücrete yansıtılmasını istiyoruz. Hane halkının kullandığı tüketim ve hizmetlerden dolaylı vergilerin sıfıra indirilmesi, mülakatın kaldırılması kamuda liyakatin tesis edilmesi, grevli toplu iş sözleşmesini içeren gerçek bir sendika yasası için hep birlikte mücadele edelim." 

Eylem boyunca, "Çetelere değil emekçiye bütçe", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Güvenceli çalışmak istiyoruz", "Bijî berxwedana kedkaran" sloganları atıldı.