18 Nisan 2024 Perşembe

Kadınlar sokağa aktı: Öldüren düzeninizi yıkacağız

Çok sayıda kentte sokağı dolduran kadınlar 8 Mart'ta bir kez daha erkek-devlet şiddetten hesap soracaklarının altını çizdi. Kadınlar, "Öldüren düzeninizi yıkıyoruz" vurgusu yaptı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde çok sayıda kadın  "acımızla, öfkemizle isyandayız" diyerek sokağa aktı. Türkiye, Kürdistan ve Türkiye'de meydana gelen depremlerde katledilen on binlerce insanı anan kadınlar, halkları ölüme mahkum eden hükümetin politikalarını teşhir etti, "hükümet istifa" diye haykırdı.

Antalya Kadın Platformu, "Öfkemizle,isyanımızla kadın dayanışmasını örüyor, öldüren düzeninizi yıkıyoruz" pankartlarıyla eylem yaptı. Eylemde, "Yaşasın 8 Mart",  "Yaşamı yeniden birlikte kuracağız", "Birlikte güçlüyüz", "Yaşasın kız kardeşlik köprüsü", "Güvenli yaşam, güvenli binalar istiyoruz" dövizleri taşındı.

Kaş Kadın Platformu 8 Mart nedeniyle Kaş Cumhuriyet meydanında basın açıklaması yaptı. Açıklamada "Savaşın, yoksulluğun, cinsiyet eşitsizliğinin ve muhafazar politikaların sonucu neredeyse her gün bir kadının katledildiği, LGBTİ bireylerin her türlü şiddete maruz bırakıldığı, haklarını savunanların cezaevlerinde rehin tutulduğu, kadın emeğinin rekabetçi, güvencesiz, esnek ekonomi politikaları dayatılarak sömürüldüğü, kadınların hukuksal haklarının gaspedildiği, kadını sadece aile ile tanımlayan, onu toplumsal alandan dışlayan gerici- ataerkil politikaların dayatıldığı, kadını güçsüzleştiren ve erkek şiddetine karşı savunmasız bırakmayı amaçlayan bu baskıcı ve çürümüş AKP-MHP iktidar bloğuna karşı kadın mücadelemizi yükselteceğimizin sözünü veriyoruz. 8 Mart günü tüm illerde en geniş kadın platformları ile iktidarın patriarkal politikalarına karşı öfkemizle, isyanımızla kadın dayanışmasını örüyor, öldüren düzeninizi yıkıyoruz diyerek alanlardayız" denildi.

Çanakkale 8 Mart Platformu Golf Çay bahçesinden İskele meydanına yürüdü. Burada yaşam zinciri oluşturdu. Kadınlar, "Üstümüze çöken karanlığı birleşen ellerimizle dağıtacağız! Hayatı yeniden kuracağız" dedi.

Denizli Kadın Platformu ve Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu yüzlerce kadının katılımıyla yürüyüş yaptı. Kadınlar, "Yoksulluğun ve yıkımın sorumlusu erkek-devletten hesabı kadınlar soracak. Yaşasın 8 Mart" pankartıyla yürüdü.

Çorum Kadın Platformu, "Öfkemizle, isyanımızla, kadın dayanışmasını örüyor yaşamı yeniden kuruyoruz" pankartıyla Kadeş meydanında açıklama yaptı. Depremin değil hükümetin politikalarının öldürdüğünün altını çizdi.

Aydın Kadın Dayanışma Platformu da bu yılki 8 Mart'ı deprem bölgesinde katledilen kadınlara adadı. Oturma eylemi yapan kadınla, "Bu enkazı kadınlar kaldıracak" dedi.

Samsun Kadın Dayanışması da eski vergi dairesi önüne yürüdü. "Acımız büyük, isyanımız da. Dayanışmayla yaşatacağız. Yaşasın 8 Mart" pankartının açıldığı yürüyüşte, "Dünyanın tüm kadınları birleşin", "Bu akşam yürürüm beni kimse tutamaz", "Rant öldürür dayanışma yaşatır", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Burada olmayanların çığlığıyız" dövizleri taşındı.

Adana'da da kadınlar "Öfke ve isyanla hesap soracağız, kadın dayanışmasıyla yarını kuracağız! Yaşasın 8 Mart" pankartıyla yürüdü.

Edirne'de Keşan Kent Konseyi tarafından düzenlenen yürüyüşte, "Depremin yarattığı tahribattan en çok etkilenen kadınlar ve çocuklar olmuştur" denildi.

Kayseri'de Cumhuriyet meydanında toplanan kadınlar, depremde hayatını kaybedenleri andı, mücadelenin süreceğini belirtti.

Trabzon Demokratik Kadın Platformu Kahramanmaraş Caddesi'nden Meydan Parkı Atatürk Alanı'na yüründü. "Kurduğunuz düzen koca bir enkaz. Hesap soracak, yeni bir yaşam kuracağız" pankart açılırken söz alan Neşe Özkan, yürüyüşü depremden etkilenen halklara atfetti.