25 Nisan 2024 Perşembe

Kadınlar Dersim'de haykırdı: Hükümet istifa

Dersim'de bir araya gelen yüzlerce kadın deprem sonrası on binlerce insanın hükümetin politikaları nedeniyle katledildiğinin altını çizerek, "Hükümet istifa" diye haykırdı. 3 yıldır kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku'yu da unutmayan kadınlar, "Gülistan bulanana kadar alanlarda aramaya devam edeceğiz" dedi.

Dersim Kadın Platformu'nun çağrısıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Sanat Sokağı'nda buluşan yüzlerce kadın sloganlarla Seyid Rıza Meydanı'na yürüdü. "Hayatlarımızı enkaza çeviren bu düzeni örgütlenerek değiştireceğiz" pankartı taşıyan kadınlar "hükümet istifa" sloganı atarak yürüdü.

'HÜKÜMET İSTİFA' SLOGANI YANKILANDI
6 Şubat'da meydana gelen depremlerde on binlerce insanın hükümetin politikaları nedeniyle katledildiği vurgulanan yürüyüşte kadınlar öfkelerini haykırdı. Kadınlar sık sık "Enkazında altında kalmayacağız", "Hükümet istifa", "Deprem değil rant öldürür", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Yaşasın 8 Mart yaşasın kadın dayanışması" sloganları attı, düdük çaldı, alkış ve zılgıtları yükseltti.

KATLEDİLENLER ANISINA SAYGI DURUŞU
Seyid Rıza Meydanında ise kadınlar depremde hayatını kaybedenler şahsında, emek, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu yaptı.

'DEPREMLERDE İNSANLARIMIZ GÖZ GÖRE GÖRE KATLEDİLDİ'
Basın metnini okuyan Rahife Yılmaz, 8 Mart'ın tarihinin hatırlattı, kadınların yıllardır emek, özgürlük, eşitlik için mücadeleyi yürüttüğünü kaydetti. "Bu 8 Mart'ı hüzünle karşıladık" diyen Yılmaz, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde katledilenleri andı. "Bu depremlerden etkilenen on ilde insanlarımız açıkça rant uğruna, imar afları uğruna göz göre göre katledildi. Bu bir ihmal, sorumsuzluktan ziyade cinayettir" diyen Yılmaz, uzmanların tüm uyarılarına rağmen hükümetin gerekli önlemleri almadığını, politik çıkarlarını hayata geçirdiğinin altını çizdi.

'TEK ADAM REJİMİ YAŞAM HAKKI SUNMUYOR'
Depremin "asrın felaketine" dönüşmesinin nedeninin hükümetin politikaları olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Depremin bizlere gösterdiği en net sonuç Türkiye'de tek adam yönetimi ve mevcut siyaset anlayışının ne depremin sonuçlarını engelleyebildiğini ne de ülkede yaşanan yurttaşlara yaşam hakkı sunabilen bir anlayışa sahip olduğudur" dedi.

Depremzedelerin ihtiyaçlarının derhal karşılanmasını isteyen Yılmaz, deprem sonrası yaşananların da gösterdiği gibi halkın kendi yaralarını dayanışmayla bir arada sarma gücüne sahip olduğunu vurguladı.

'GÜLİSTAN DOKU NEREDE?'
Kadınlar bu yıl da Dersim'de kaybedilen Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'yu unutmadı. Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "3 yıl önce kaybedilen ve bir daha kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'yu unutmadık. Unutturmayacağız. Gülistan'ın akıbeti belli olana kadar alanlarda aramaya devam edeceğiz."

Eylem, "Gülistan Doku nerede" sloganıyla sonlandı.