18 Nisan 2024 Perşembe

Kadınlar Birlikte Güçlü: İsyanımızla değiştireceğiz

Seçimlere giderken kadın düşmanı iktidarı isyanlarıyla göndereceklerini söyleyen Kadınlar Birlikte Güçlü, "Mücadelemiz sadece bugünün iktidar sahipleriyle de sınırlı değil. Ülkeyi yönetmeye dair iddialı söylemler kuranlar, gelecek iktidara talip olanlar unutmasın ki mücadelemiz, haklarımızı ve isyanımızı görmezden gelen herkese karşı sürecek" dedi.

Kadınlar Birlikte Güçlü, 14 Mayıs seçimlerine giderken Kadıköy rıhtımında eylemdeydi. "Kadın düşmanları gidecek, kadınların isyanı değiştirecek" pankartı açılan eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Serpil Kemalbay, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili adayları Özgül Saki ve Kezban Konukçu ile çok sayıda kişi katıldı.

Eylemde beyaz pankart açan kadınlar pankarta değiştirmek istediklerini yazdı. Halaylarla eylemi sürdüren kadınlar, kadın ve trans cinayetlerine, rant ve sömürü düzenine, erkek egemenliğine, ırkçılığa, savaş politikalarına karşı mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizdi.

KADIN VE LGBTİ+'LARA MEKTUP: EN SON NE ZAMAN GÜVENDE HİSSETTİN
Kadınlar Birlikte Güçlü'nün kadın ve LGBTİ+'lara yazdığı mektubu Zeynep Demirkol okudu. Bu mektubun kadın ve LGBTİ+'lara değiştirip dönüştürme gücünü hatırlatma amacı taşıdığını kaydeden Demirkol, şöyle devam etti: "En son ne zaman gerçekten mutlu olduğunu hatırlıyor musun? En son ne zaman evinde, sokakta, iş yerinde, kampüsünde tamamen güvende hissettin? İçinde yaşadığımız ekonomik krizi, işsizliği, şiddeti dert etmeden sevdiklerinle ne zaman doya doya kahkaha attın, tasasız hissettin? Bir sonraki ayın ya da haftanın hesabını yapmadan en son ne zaman huzurlu hissettin ya da gönlünce bir tatil planı yapabildin? Bu sorulara cevap ararken sen de bizim gibi öfkeleniyor ve sıkışmış hissediyorsan işte bu mektup yalnız olmadığını hatırlaman için."

'İSYANI BÜYÜTELİM, YENİ BİR DÜNYA KURALIM'
Ekonomik krize, kadın ve trans cinayetlerine, nefret söylemlerime, rant ve sömürüye karşı isyanda olduklarını söyleyen Demirkol, tüm kadın ve LGBTİ+'lara isyanı büyütme, yeni bir dünya kurma çağrısı yaptı.

'İKTİDARI GÖNDERECEĞİZ AMA BUNUNLA YETİNMEYECEĞİZ'
20 yıllık AKP-MHP iktidarı boyunca işlenen suçlara işaret eden Demirkol, çocuklara dönük istismar olaylarını, kadın düşmanı politikalarını, yolsuzlukları hatırlattı. Demirkol, şöyle devam etti: "Erkek şiddetinden, baskıdan, sömürüden yana olan bu iktidara daha fazla tahammülümüz yok. Mücadelemiz sadece bugünün iktidar sahipleriyle de sınırlı değil. Ülkeyi yönetmeye dair iddialı söylemler kuranlar, gelecek iktidara talip olanlar unutmasın ki mücadelemiz, haklarımızı ve isyanımızı görmezden gelen herkese karşı sürecek. İstanbul Sözleşmesi'ni gündemlerine almayanlara ve kadınları, LGBTİ+'ları şiddete karşı korumasız bırakanlara tahammül etmeyeceğiz. Evet kadın düşmanı iktidarı yine biz kadınlar göndereceğiz ama bununla yetinmeye niyetimiz yok!"

İsyanlarıyla bu düzeni değiştireceklerini söyleyen Demirkol, tüm baskılara karşı 25 Kasımlarda, 8 Martlarda, Onur Yürüyüşlerinde yan yana geldiklerini hatırlattı. AKP-MHP iktidarını gönderecek güce sahip olduklarını vurgulayan Demirkol, KBG olarak belirledikleri en acil konu başlıklarını şöyle sıraladı:
🔹"Depremin üzerinden 2 ay geçmiş olmasına rağmen en temel ihtiyaçlar gerekli kurumlar tarafından hala sağlanmadı. Barınma , temiz su ve gıdaya hala ulaşamıyoruz! Deprem gibi bir doğa olayını felakete dönüştürenleri göndereceğiz. Depremden sonra daha da ağırlaşan bakım emeği yükünün kolektifleştirilmesini savunacak ve erkek şiddetini önleyecek politikaları uygulamayanlarla da hesaplaşacağız.
🔹Boşanmanın önlenmesine, nafaka hakkımızın gasp edilmesine, 'makbul kadın ol, çocuk yap' dayatmalarına karşı bugüne kadar direndik, bundan sonra da izin vermeyeceğiz. İçinde eşitlik olmayan hiçbir ilişkiyi, 'aile kurumunu koruma ve kollamayı' önceleyen hiçbir mutabakatı kabul etmeyeceğiz.
🔹LGBTİ+ düşmanlığını bizzat körükleyen ahlak dayatmalarını kabul etmiyoruz. Bu ülkeyi LGBTİ+'lar için yaşanmaz hâle getirenlere karşı çıkmaya devam edeceğiz.
🔹Toplumu kutuplaştıran ve şiddeti olağan hale getirenlere karşı mücadeleden vazgeçmiyoruz. İktidarın korku salmak ve kendi çıkarını korumak için savurduğu tehditler karşısında sessiz kalmayacak, yaratmak istediği korku iklimini kabul etmeyeceğiz.
🔹Uygulanan politikalarla şiddetin önü açılıyor ve erkek failler cezasızlıkla ödüllendiriliyorken hayatını savunan kadınlar haksız bir şekilde cezalandırılıyor. Trans kadınlara, göçmen kadınlara yönelik saldırılar artıyorken şikayet mekanizmalarına erişimin kısıtlı olduğunu biliyoruz. Hayatlarımızı bu şekilde şiddetle kontrol altına almaya çalışanları hep beraber durduracağız.
🔹Savaş politikalarının karşısında olmaya devam edeceğiz. Kürt halkına yönelen savaş politikalarını, sınır ötesi operasyonları, mülteci düşmanlığını kabul etmeyecek barıştan yana olacağız.
🔹Ücretli, ücretsiz emeğimizin sömürülmesine izin vermeyeceğiz. İşsizlik, güvencesiz çalışma, yüksek kiralar ve ekonomik krizin hayatlarımızı küçücük alanlara sıkıştırmasını kabul etmiyoruz ve bu sömürü düzenini birlikte değiştireceğimize inanıyoruz.
🔹Dinci baskı ve politikalara karşı hayatın her alanında eşit, özgür, seküler/laik bir toplum düzeni kurana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz."

Eylem boyunca, "Kadınlar birlikte güçlü", "Jin, jiyan, azadi", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa" sloganları atıldı.