Kadınlar, 8 Mart öncesinde kadın tutsaklara dayanışma kartları gönderdi
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne az bir süre kalırken, bir çok kentte kadınlar, tutsak kadınlarla dayanışmak için kart gönderdi.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla, kadınlar, birçok kentte çeşitli etkinlikler düzenlemeye devam ediyor.
AMED
Dicle Amed Kadın Platformu, MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD FED), Sur ilçesindeki Büyük Postane önünde tutsak kadınlara kart ve şal gönderdi.
"Tutsak kadınların özgürlüğü için yaşamı örüyoruz" pankartının açıldığı açıklamada konuşan TUAY-DER Eşbaşkanı Yeter Erel Tuma, kadınlara yönelen şiddetin münferit olmadığını belirtti, "Bu erkek egemen sistemin süreklileştirdiği bir saldırı biçimidir" dedi. Kürt kadınlarının mücadelesine dikkat çeken Tuma, "Bu coğrafyada Kürt kadının mücadelesi 8 Mart'ın direniş ruhunu somutlaştırıyor. Yıllardır hem ataerkil zihniyete hem inkâr ve imha politikalarına hem de savaşın yıkıcı sonuçlarına karşı direndiler. Sadece eşitlik talep etmediler, özgür bir yaşamın mümkün olduğunu gösterdiler" diye konuştu.
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya ise, Türkiye hapishanelerinde kadın tutsakların tam anlamıyla yaşam mücadelesi verdiğini söyledi. Kaya, şunları söyledi: "Kadın tutsaklar hasta, yaşlı, engelli ve bakıma muhtaç oldukları durumlarda bile sağlık hakkına ve hijyen ürünlerine erişmekte güçlük çekiyor" dedi. Kaya daha sonrasında da, "Sayın Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlük koşulları sağlanmalıdır. Bu Kürt halkının talebidir. İnfaz rejiminde düzenleme yapılarak başta hasta mahpuslar olmak üzere siyasetçiler, gazeteciler ve ifade özgürlüğünü kullananlar derhal serbest bırakılmalıdır. Bu düzenlemeler acil şekilde hayata geçirilmelidir. Bu kadınların talebidir."
URFA
Tutuklu Aileleri Yardımlaşma Derneği ( TUAY-DER) Urfa Temsilciliği, kadın tutsaklara saç örgüsünün işlendiği şal gönderdi. Balıklıgöl PTT önünde bir araya gelen kadınlar, açıklama yaptı. TUAY-DER Eş Sözcüsü Ayla Özdemir, "Bu coğrafyada Kürt kadınının mücadelesi, 8 Mart'ın direniş ruhunu somutlaştıran en güçlü örneklerden biridir. Rojava'da kadın öncülüğünde kurulan yaşam modeli, kadınların yalnızca itiraz eden değil yaşamı yeniden kuran özne olduğunu tüm dünyaya gösterdi" dedi.
Kürt kadınının mücadelesinin evrensel kadın özgürlük mücadelesinin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan Özdemir, "Bugün cezaevlerinde bulunan kadın tutsaklar da bu direniş geleneğinin bir parçasıdır. Bugün barış ve demokratik toplum söylemleri dile getirilse de; kadınların özgürlüğü güvence altına alınmadan gerçek bir barıştan söz edilemez" diye konuştu.
Açıklama, "Jin, jiyan, azadi" sloganlarıyla son bulurken, kadınlar açıklama sonrası PTT binasına geçerek kadınlara şal gönderdi.
VAN
Van'da da TUHAY-DER Kandıra ve Van T Tipi hapishanesinde bulunan siyasi kadın tutsaklara şal gönderdi. PTT önünde toplanan kadınlar açıklama gerçekleştirdi. TUHAY-DER Eşbaşkanı Rengin Karabulut, "8 Mart'a giderken; içeride ve dışarıda direnen tüm kadınların mücadelesini selamlıyoruz. Kadınların onurlu direnişi, eşit ve özgür bir geleceğin en güçlü teminatıdır" diye konuştu.
Açıklama "Jin, jiyan, azadî" sloganları ile son buldu.
ŞIRNAK
Botan TUAY-DER öncülüğünde kadınlar Şırnak PTT Başmüdürlüğü önünde bir araya geldi. Hazırlanan kartlar tutsak kadınlara gönderilmeden önce açıklama yapıldı.
MERSİN
Mersin Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında kadınlara yönelik artan şiddete dair İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Mersin Kadın Platformu Üyesi Ayşenur Önkol, kadın haklarının lütuf olmadığını, mücadeleyle kazanıldığını belirtti, "Artan kadın cinayetleri, şüpheli kadın ölümleri ve erkek şiddeti, yaşam hakkımızın sistematik biçimde tehdit altında olduğunu bir kez daha göstermiştir" dedi. "Cezasızlık politikaları, iyi hal indirimleri ve etkin soruşturma yürütülmemesi, faillere açıkça cesaret veren, şiddeti fiilen teşvik eden bir zemin yaratıyor" diyen Önkol, 8 Mart'ta kadınları tüm alanları doldurmaya çağırdı, "8 Mart'ta saat 19.30'da Kushimoto Sokağı'nda gerçekleştireceğimiz 12'nci Feminist Gece Yürüyüşü'nde buluşuyoruz. Tüm kadınları ve LGBTİ+'ları 8 Mart'ın dayanışma ruhuyla bu mücadelede yan yana durmaya, sesimizi büyütmeye ve alanları birlikte doldurmaya çağırıyoruz" diye konuştu.
Bu arada İHD Mersin Şubesi ise cezaevlerindeki kadınlara kart gönderdi.
ANTALYA
Antalya Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Muratpaşa İlçesinde Güllük PTT Baş Müdürlüğü'nden, Manavgat L ve Alanya S Tipi Hapishanesi'ndeki kadınlara kart gönderdi.
İZMİR
Özgür Kadın Hareketi (TJA) ile Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (EGE-TUHAYDER), tutsak kadınlara kart ve fular gönderdi. Konak PTT önünde bir araya gelen kadınlar burada açıklama yaptı. EGE-TUHAYDER Eşbaşkanı Ayfer Yıldırım, kadınların kendilerine yönelik tüm saldırılara karşı direndiklerini ifade etti.
DEM Parti Milletvekili Burcugül Çubuk da tutsakların sağlığa erişmede yaşadığı sorunlara dikkat çekti, özellikle tutsak kadınların jinekolojik muayene giderken büyük sorunlarla karşılaştıklarını söyledi. Burcugül Çubuk şunları söyledi: "Kadın mahpuslar eğer hastaneye ulaşırlarsa doktor muayenelerinde erkek jandarma bulundurulmaya çalışıyor ve kelepçeli şekilde muayene ediliyorlar. Bunun nasıl bir şiddet olduğunu biliyoruz. Bu cinsel bir suçtur. İki kız çocuğuna çıplak arama yapıldı. Bakanlık bunda sorun yok dedi. Bizler buna karşı direnen kadınları selamlıyoruz. Zindanda tecrite karşı kadınları selamlıyoruz. Bizleri hapsederek kendi geleceğimizi kurmamızdan alıkoyacaklarını düşünüyorlar ama bizim mücadelemizi engellemeyecekler. Burada göndereceğimiz kartlar zindanlardaki baskıyı kırmaya yönelik" diye konuştu.
DÊRSIM
TJA, DEM Parti ve DBP, Dersim'de de tutsak kadınlara kart gönderdi.