26 Temmuz 2024 Cuma

'Kadın devrimi durmayacak yeni kazanımlarla ilerleyecek'

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Rojava'nın Hesekê, Şedadê, Dirbêsiyê, Til Temir, Hol ve Zirgan kentlerinde yürüyüş ve mitinglerle kutlandı. Eylemlerde yapılan konuşmalarda "Kadınlarımız artık ataerkil zihniyeti yıkmaya çalışan özgür kadınların simgesi haline gelmiştir" denildi.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Hesekê, Şedadê, Dirbêsiyê, Til Temir, Hol ve Zirgan kentlerinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için yürüyüş ve mitingler düzenlendi. Rojhilat ve İran başta olmak üzere direnen tüm dünya kadınlarının 8 Mart'ı kutlanan eylemlerde Rojava kadın devriminin erkek egemen gerici devletleri korkuttuğuna dikkat çekildi.

HESEKÊ
Yüzlerce kadının ulusal giysilerle katıldığı yürüyüş Salihiye Mahallesi'ndeki Xelil Camisinin önünde başladı. Yürüyüşte Rojava devriminde ölümsüzleşen kadınların fotoğrafları taşındı. Mifti Mahallesi'nde son bulan yürüyüşün ardından konuşma yapan Demokratik Suriye Meclisi Başkan Yardımcısı (MSD) Leyla Qehreman, tüm dünya kadınlarının 8 Mart'ını kutladı. Leyla Qehreman "Jin jiyan azadî" şiarının tüm dünya kadınlarına mal olduğuna dikkat çekti, büyük bir direniş ve fedakarlığın göstergesi olduğunu belirtti.

ŞEDADÊ
Yüzlerce kadının katılımıyla Suriye Devrimci Gençlik merkezi önüne yapılan yürüyüşte "Jin jiyan azadî" sloganlarının yazılı olduğu pankartlar taşındı. Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi Başkanı Adalet Ömer, tüm kadın savaşçıların İran ve Rojhilat'ta direnen kadınların 8 Mart'ını kutladı. Adalet Ömer konuşmasında şunları vurguladı: "Kadın devrimi durmuyor ve dikta rejimleri kadın örgütlerinden korkuyor, bu nedenle kadın özgürlüğünü bastırmaya çalışıyorlar. Ama sloganımız zafer ve işgalci Türk devletinin uçakları ve saldırıları bizi korkutmuyor."

Kongra Star Şedadê Koordinasyon Üyesi Emîre El Seed de konuşmasında kadın özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenlerin direnişlerini sürdüreceklerinin sözünü verdi. Miting "Jin jiyan azadî" sloganıyla sona erdi.

TİL TEMİR
Şehit Aileleri Meclisi merkezi önünde toplanan kadınlar davul zurna eşliğinde Kandil Kavşağına kadar yürüdü. Mitingde konuşan Hesekê Kanton Meclisi üyesi Fidan Seydo dünya kadınlarının ve Rojava devriminde ölümsüzleşen kadınların 8 Mart'ını kutladı. Bugün bizim özgürlük günümüzdür diyen Fidan Seydo, Ortadoğu ve Kürdistan'ın dört parçasında kadınların büyük bir direniş sürdürdüğüne dikkat çekti. Hiçbir baskının kadınların iradesini kıramayacağını belirten Fidan Seydo, "Kadınlarımız artık ataerkil zihniyeti yıkmaya çalışan özgür kadınların simgesi haline gelmiştir" dedi. Eylem kadın direnişini selamlayan sloganlarla bitirildi.

DİRBÊSİYÊ
8 Mart yürüyüşü için yüzlerce kadın Büyük Park'ın önünde toplanarak "Jin, jiyan, azadî", "Jin jiyan azadî, jiyan nekûjê" sloganları eşliğinde Amûdê yoluna kadar yüründü. Yürüyüşte, Kongra Star,Jinwar, PYD bayrakları ve 7 Mart 2015'te  ölümsüzleşen MLKP/KKÖ savaşçısı İvana Hoffman'ın ve kadın şehitlerin fotoğrafları taşındı.

Yürüyüşün sonunda PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah yaptığı konuşmada kadınların 8 Mart'ını kutladı. Asya Abdullah, "Kadınlar, özgürlük için mücadele etmeli ve hedeflerine ulaşmalılar" dedi. Asya Abdullah, özgür kadınların önderliğinde yapılan ayaklanmaların elde ettiği değişim gücünün egemen sistemleri  korkuttuğuna dikkat çekti.

Miting, genç kadınların oynadığı tiyatro gösterimi ile sona erdi.

8 Mart, Hol ve Zirgan'da da yapılan yürüyüş ve mitinglerle kutlandı. Yapılan konuşmalarda kadın özgürlüğünün toplumun özgürleşmesini de sağlayacağı vurgulandı.