23 Nisan 2024 Salı

Kadın avukatlardan Kıbrıs Şehitleri caddesinde yürüyüş

Kıbrıs Şehitleri caddesinde yürüyen ve açıklama yapan kadın avukatlar, kadınların yaşam hakları başta olmak üzere hakları için mücadele edeceklerini kaydetti. Kadın avukatlar, gece yürüyüşüne çağrı yaptı.

İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla İzmir Barosu önünde bir araya gelerek Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüdü. "Kadın yaşam özgürlük", "Jin jiyan azadî", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Erkek vuruyor devlet koruyor" ve "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" sloganlarını atan kadınlar, 19.30'da gerçekleşecek gece yürüyüşüne de çağrı yaptı.

Basın metnini Büşra Marangozoğlu ve Gözde Önal okudu.

'BİR KADININ DAHA YAŞAMA HAKKI ELİNDEN ALINDI'
İlk olarak söz alan Marangozoğlu,  polis eşliğinde çocuklarını görmeye giden Aslı Engin'in kesici aletle katledilişini hatırlattı. Marangozoğlu, "Bu ülkede bir kadının daha yaşama hakkı elinden alındı. Hem de polis eşliğinde. Bu ülkede birçok kez uzaklaştırma kararı verilmiş olmasına rağmen tazyik hapsi kararı, Hülya Şellavcı iş yerinde eşi tarafından başından vurularak katledildikten sonra verildi. Yani bu ülkede bir kadının daha yaşama hakkı elinden alındı. Hem de adli makamlar öngörebileceği halde" diye belirtti.

11 İlde yaşanan deprem felaketinden sağ çıkabilen kadınlara bile sevinemediğini dile getiren Marangozoğlu, "Çünkü çadırda, depremzede olan kadınlara karşı bile, deprem bölgesinde bile erkek şiddeti devam ediyor. Tehditten cinsel saldırıya, ısrarlı takipten kasten yaralamaya, kadına karşı fiziksel, psikolojik, cinsel şiddet devam ediyor. Bu ülkede depremzede Alev Altun, barınma ihtiyacı devlet tarafından karşılanmadığı için şiddet gördüğü eşinin evine yerleşmek zorunda kaldı, üzerine kaynar su döküldü" dedi.

'ERKEK YORUMLARINDAN KADINLARA SÖZ SIRASI GELMEDİ'
Ardından söz alan Gözde Önal savaşta, doğal afette kadınlara karşı şiddetin her türünün yaşandığını dile getirerek, "Bu ülkede hiçbir şeye ses çıkmadı da kadınların yaşamına, haklarına gelince herkes hep bir ağızdan konuştu. Bu ülkede kadınlara nafaka verilmesine karar verildiğinde gösterilen tepki, kadınlar katledildiğinde gösterilmedi. Erkeklerin bitmeyen istekleri konuşuldu da sıra kadına gelince, erkeklerin yorumlarından kadınlara söz sırası gelmedi" şeklinde konuştu.

Kadınlara yönelik her türlü şiddete karşı mücadeleye devam edeceklerini, kadın davalarının takipçisi olacaklarını söyleyen Önal, "10 Mart tarihinde, Pınar Gültekin davasının duruşmasına müdahale talebimizin reddine karar verilmiş olmasına rağmen katılmaya, sözümüz var demeye devam edeceğiz. Failin gözaltına alınmasıyla yetinmeyeceğiz. Aslı Engin'in katledilmesine ilişkin yargılama sürecinin takipçisi olacağız. Şu an deprem bölgesinde bulunan, temel ihtiyaçları dahi karşılanmayan, şiddet gören kadınlarla dayanışmamızı yükseltmeye devam edeceğiz. Asla bu düzene alışmayacağız! Bu düzene karşı durmaktan, şiddete uğrayan tek bir kadın kalmayana dek mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
'İstanbul Sözleşmesi yaşatır' demekten vazgeçmeyeceklerini dile getiren Önal, "Biz kadınlar, sadece şiddetsiz yaşayabilmek, çalışabilmek, barınabilmek, gülebilmek için bile mücadele vermek zorunda bırakılıyoruz. Bir kez daha tekrar ediyoruz ki bu zihniyete teslim olmayacağız, biat etmeyeceğiz, bu zihniyetle mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz" sözlerine yer verdi.