27 Temmuz 2024 Cumartesi

JKŞ: Tek yol kadın çizgisinde direniştir

Rojavalı komünist kadınlar 25 Kasım dolayısıyla Qamişlo'da basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, "Direnmenin tek yolu kadın çizgisinde direniştir. Rojava kadın devrimi bu çizginin temsilcisidir. Yarın, zafer çığlığı olacaktır" denildi.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Qamişlo'da basın açıklaması gerçekleştirdi.

Şehit Zîlan Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamada "Bugün kadın özgürlük mücadelesinin tarihi kazanımlarından biridir. Kadına yönelik şiddetle mücadele uzun vadelidir. Bu mücadelemiz erkek egemenliğinin varlığıyla başladı. Kapitalizmin gelişmesiyle birlikte arttı. Emperyalist küreselleşme çağında kadına yönelik şiddet farklı biçim ve yöntemlerle sürdürüldü" denildi.

'MİRABEL KARDEŞLER'İN MÜCADELESİ BİZİ BUGÜNE GETİRDİ'
Kapitalist sistemde kadınlara ve LGBTİ+'lara yönelik şiddetin derinleştiği belirtilen açıklamada, "Kadına yönelik şiddet arttıkça kadınların özgürlük arayışları da arttı. Günümüzde kadınların tarih bilinci var. Kadınlar, özgürlük için savaşan ve ölümsüzleşen kız kardeşlerini tanır. Bunlardan Mirabel Kardeşler'in mücadelesi bizi bugüne getirdi" ifadeleri kullanıldı.

Kadın katliamlarının ataerkil sistemin garantisi olduğunu belirten JKŞ açıklamasında şunlar ifade edildi: "Dünün Trujillo'su bugünün Erdoğan'ıdır. Dün Dominik Cumhuriyeti'ndeki faşizm, bugün İran'da, Rojhilat'ta, Belucistan'da saldırıyor. Faşist devletler dün olduğu gibi kadına yönelik şiddetle rejimlerini güçlendiriyor. İşgalci Türk devleti her gün Rojava devrimini hedef alıyor. Özgür dağlarda savaşan gerillaları kimyasal silahlarla hedef alıyor. Faşist diktatör hapishanesindeki kadın devrimcilere işkence, taciz ve tecavüzle saldırıyor. Kadın işçiler fabrikalarında her gün erkek egemenliğinin tehdidi altındadır. Evlerinde çalışan kadınlar, erkek zihniyetinin baskısı altındalar. Ezilen kadınlar ataerkil sistemin içinde sıkışıp kalıyor."

'İŞGALCİ DEVLETLERE KARŞI DİRENİŞİMIZİ SÜRDÜRECEĞİZ'
Rojava devriminin ezilen halkların ve kadınların zaferi olduğunu vurgulayan JKŞ, "Rojava devrimi bir kadın devrimi olarak dünyadaki tüm kadınların yüreğinde yer etmiştir. Faşist Türk devleti Rojava'yı yıkmak istiyor. Faşist Türk devleti, yüzyılını kadınlara saldırmakla, tecavüz etmekle ve katletmekle geçirdi. Türk devletinin yüzyıllık tarihi kadın ve halklar soykırımı tarihidir. Emperyalist savaşlar nedeniyle milyonlarca insan göç yolunda ölüyor. Kadınlar göçmen kamplarında taciz, tecavüz ve kaçırılmayla karşı karşıya kalıyor" dedi.

Açıklama şöyle son buldu: "Bütün bunlara karşı direnmenin tek yolu kadın çizgisinde direniştir. Rojava kadın devrimi bu çizginin temsilcisidir. Yarın zafer çığlığı olacaktır. Devrimci Komünist Kadınlar olarak ataerkil sistemin baskısı altındaki işgalci faşist devletlere karşı direnişimizi sürdüreceğiz. Faşizmin zindanlarında direnen kadınlara, dağlardaki gerillalara, evlerinde ve fabrikalarında yaşamı örgütleyen emekçi kadın ve erkeklere, bugün Filistin'de siyonist işgale direnen tüm kadınlara 25 Kasım'ı kutluyoruz. Dün Dominik'te 3 kelebeğin kanatlarının sallanması bugün 'Jin, Jiyan, Azadî' isyanı oldu. Yarın ezilen kadınların zaferinin zılgıtı olacaktır."