2 Mayıs 2024 Perşembe

JKŞ Hesekê'de 8 Martı kutladı

Rojavalı komünist kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Hesekê'de kutlama yaptı. Etkinlikte yapılan konuşmalarda "Bizler kadınlar olarak özgürlüğümüzün nerede olduğunu iyi anlamalıyız. Neden birlik olmamız gerektiğini anlamalıyız. Bütün irademiz ve gücümüzle birbirimizi savunmalıyız" denildi.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla kutlama yaptı. Hesekê'de TKŞ binasında yapılan etkinlik saygı duruşu ve sinevizyon gösterimi ile başladı.

Etkinlikte konuşan JKŞ Sözcüsü Fadya Sîdo, 8 Mart'ın tarihe öncü ve önder kadınların mücadele ve direnişleriyle yazıldığını kaydetti. Kadınların Kürdistan, Ortadoğu ve dünyanın her yerinde hakları için mücadele ettiklerini belirten Fadya Sîdo, "Türk devleti devrimin içinde yer alan öncü kadınların iradesini hedef alıyor. Çünkü kadınlar bütün dünyaya seslerini duyurmak istiyorlar" dedi.

Faşist Türk devleti ve gerici İran devletinin kadınlara yönelik baskı, şiddet, tecavüz, katliam ve idam saldırılarının sürdüğünü hatırlatan Fadya Sîdo konuşmasında şunları vurguladı: "Bizler kadınlar olarak özgürlüğümüzün nerede olduğunu iyi anlamalıyız. Neden birlik olmamız gerektiğini anlamalıyız. Bütün
irademiz ve gücümüzle birbirimizi savunmalıyız."

Komünist kadınların Rojava devriminde büyük bedeller ödediklerini hatırlatan Fadya Sîdo, "Şehit Sarya, İvana, Destan, Raperîn, Ekin ve son olarak Zîlan... Eğer bu gün birlik olmazsak, dayanışmazsak, tek ses olmazsak devrimin öncü ve önder kadınlarını hedef alan faşist devletlere sesimizi ulaştıramayız. Tek yumruk olursak gücümüz daha fazla olur. İşte o zaman kadınları göçmenlikten, tecavüzden, ezilmişlikten, zulümden kurtarabiliriz. 8 Mart tarihe kadınların mücadele günü olarak yazıldı. 8 Mart bizim günümüz, tarihimize sahip çıkalım" dedi. 

Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) Sözcüsü Destan Serhed, kadınların her yıl 8 Mart'ta New York'da katledilen 129 kadın işçinin de intikamını sormak için sokaklara, meydanlara çıktıklarını ifade etti. İşgalci Türk devletinin saldırılarına karşı en büyük cevabın ısrar ve iradeyle direnmek olduğunu vurgulayan Destan Serhed, devrimin evlerin içine taşınmadığı takdir de kadınların her gün farklı yol ve yöntemlerle şiddete maruz kalmaya devam edeceğini kaydetti.

7 Mart 2015 tarihinde Til Temir'de ölümsüzleşen MLKP/KKÖ savaşçısı İvana Hoffmann'ı anan Destan Serhed, Rojava Devrimi'nin birçok kadın sembolü olduğunu belirtti. Destan Serhed konuşmasının sonunda genç kadınlara şu çağrıyı yaptı: "Özellikle genç kadınlar aşiretlerin şeref ve namus adı altında uyguladığı şiddete karşı daha duyarlı olmalı. Siz kendinize güvenin bizler sizlere güveniyoruz. Kadınlar iyi bilsin ki tarih boyunca birbirimizle dayanıştık ve bugünde dayanışmaya devam edeceğiz. Düşman bizim birlik olmamızdan korkuyor. Onun için birleşin. Biz burada destanlar yazdık ve bu yarattığımız tarih düşmanı korkutuyor."

Etkinlik İvana Hoffmann Müzik Grubu'nun şarkıları ve halaylarla devam etti.