3 Mayıs 2024 Cuma

İznik Gölü'nün yanına 'kimyevi gübre üretim' tesisi planı

Yüzlerce metre çekilen İznik Gölü'nün yanı başına "kimyevi gübre üretim" tesisi kurulacak. Kurulması planlanan Kimyevi Gübre Üretim Tesisi'nin İznik Gölü'nden yüksek miktarda su kullanacağı gerekçesi ile tepki görüyor.

HEKTAŞ Ticaret Türk A.Ş. tarafından Bursa, Orhangazi'de İznik Gölü'ne 950 metre uzaklıkta "Tarım ilaçları etken madde üretimi, tehlikesiz atıktan bakır sülfat üretimi ve kimyevi gübre üretim tesisi" kurulması planlanıyor. Artan sıcaklık ve azalan yağışlar nedeniyle yüzlerce metre çekilen İznik Gölü'nün suyu tesis için kullanılacak. 

HEKTAŞ Ticaret Türk A.Ş. adlı firma, Orhangazi ilçesi Muradiye mahallesi İskele civarı mevki noktasında "Tarım ilaçları etken madde üretimi, tehlikesiz atıktan bakır sülfat üretimi ve kimyevi gübre üretim tesisi" kurulması için 75 bin 565 metrekarelik dev tarlada yapılması planlanan tesisin ÇED sürecini Mora Çevre Ve Orman Mühendislik Sanayi Ticaret Limited Şirketi üstlendi. Firma, 25 Nisan günü, Örnekköy Konağı Kahvesi'nde ÇED süreci hakkında hal bilgilendirme toplantısı yapacak. 

Tuna Gazete'den Hasan Bozbey'in aktardığına göre; söz konusu proje İznik Gölü için yeni bir tehdit. İznik Gölü Orhangazi sahilinde daha önce Tarımsal İnovasyon Merkezi olarak kurulan HEKTAŞ tesisleri kurulduğu günden bu yana tarımsal faaliyetler konusunda faaliyet gösteriyordu.