28 Mart 2024 Perşembe

İzmirli kadınlar: Bu düzeni yıkacağız

Kıbrıs Şehitleri caddesini isyanla dolduran İzmirli kadınlar, kadınların hayatını cehenneme çeviren bu düzeni yerle bir edeceklerinin altını çizdi. "Vardık, varız, var olacağız" diyen kadınlar eşit ve özgür bir yaşamı kuracaklarını söyledi.

İzmir'de kadınlar 8 Mart'ın coşkusunu sokağa taşıdı. "Kader değil patriyarkal kapitalizm. Yaşasın feminist isyan" pankartı ve "Jin, jiyan, azadi", "Dem dema jin jiyan azadi ye", "Devlet yoktu biz vardık", "Hükümet istifa" sloganlarının öne çıktığı dövizlerle Kıbrıs Şehitleri caddesini dolduran kadınlar, kadınların hakkını gasp eden, katleden, taciz ve tecavüzü meşrulaştıran, çocuk istismarının önünü açan, LGBTİ+'ları yok sayan ve on binlerce insanın katili olan hükümetin istifasını istedi.

Eski Leman Kültür merkezi önünden yürüyüşe geçen kadınlar halklara yönelik konuşmalarla, iktidarın olmadığı deprem bölgesinde depremzedelerle nasıl dayanıştıklarını anlattı. Rant için imar aflarına şehirlerin kurban edildiğini yok olan kültürel yapının önemsenmediğinin altını çizen kadınları, "Yıkılan şehirlerde hayvanların da yaşamı riskteydi" dedi.

Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde kadınlar adına açıklamayı Nuray Öztürk, Selin Kurşun ve Özgün Başer okudu. Deprem bölgesinde çocuklara yönelik politikaların hatırlatıldığı açıklamada, "Siz de çok iyi biliyorsunuz biz çocuklarımızı ilk kez yitirmiyoruz ancak bu son olacak" denildi ve Cumartesi Annelerinin kararlılığından güç alındığının altı çizildi.

Deprem bölgesinde hala ihtiyaçların sona ermediğini vurgulayan kadınlar, çocuklar için oyuncak kadınlar içinse ped topladı. Kadınlar açıklamada, "Tüm bunlar yaşanırken biz kadınlar, yaralarımızı sarmak için alanlardaydık, yurdun dört yanından ped, mama, bebek bezi, hazır gıda, iç çamaşırı toplayan, bunu örgütleyen hem bölgedeki hem de bölgeden göç etmek zorunda bırakılan binlerce kadının ihtiyaçlarını karşılamak için dayanışma kampanyaları başlatan bizlerdik. Coğrafyanın her yanından arama kurtarma için, güvenli barınma alanları oluşturmak, ihtiyaçları ulaştırmak için kadın dayanışması ruhuyla yollara düştük. Biliyoruz ki yeni yaşamı kurmak bizim elimizdedir. Bu iktidarın yok ettiklerine rağmen yeni bir yaşamı başarmak bizim dayanışmamızla, örgütlülüğümüzle mümkündür" dedi.

Kadınları işsiz ve güvencesiz bırakmayı kendine iş edinenlere seslenen kadınlar şu vurguyu yaptı: "8 Mart tarihsel sorumluluğu gereği yeni başlangıçlara gebedir. Bu da sizin sonunuzun başlangıcı olacak! Bugün bu alanı, sokakları dolduranlar yaptıklarınızın hesabını soracak. Yıllardır ülkeyi kadın cinayeti cehennemine çevirenler bilsin ki, kaderci düzeninizi yıkacağız kadının emeğin yaşamın düzenini eşitlik ve özgürlük temelinde kuracağız. Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadınlar, yaşasın kadın dayanışması! Vardık, varız, var olacağız."