26 Nisan 2024 Cuma

İzmir'de TRT önünde eylem

TRT'nin kamu kurumu olmasına rağmen likayat ayaklar altına alınarak çalışanların uğradığı haksızlıklara dikkat çeken Haber-Sen 6 Nolu Şube, "Bizler, bu kurum halkın iradesini temsil edinceye kadar susmayacağız" dedi.

İzmir Haber-Sen 6 Nolu Şube, "tüm memurlara +600 ek gösterge verileceği" açıklamasına TRT İzmir Müdürlüğü giriş kapısı önünde tepki gösterdi. Açıklamada, ek +600 ek gösterge duyurusu sonrası çıkan tüm kamu personeline +600 ek gösterge verilmesine dair yasa 5 Temmuz 2022 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren uygulanmasına karar verildiği belirtildi.

'PARASAL ARTIŞIN OLMAMASINI SAĞLADILAR'
Ancak TRT ve MİT özel kanuna tabi kurumlar olduklarından bu kapsam dışında bırakıldığı söylenen açıklamada, "Yasanın asıl amacı belli bir grup çalışanın 3600 ek gösterge almasını sağlamaktı. Bu kapsamda bazı kişilere 1400 ek göstergeye varan artışlar uygulandı. Örneğin 2200 ek göstergesi olan bir polis memuru 3600 ek gösterge rakamına ulaşabilmesi için 1400 ek gösterge artışı aldı. Tabie bu arada 3600 ek gösterge almak isteyip de alamayan birçok mağdur kesim de yarattı. +600 ek gösterge denildiği gibi ne tüm memurlara verildi ne de taahhüt edilen iyileştirmeyi gerçekleştirdi. Burada asıl kandırmaca +600 ek gösterge tüm memurlara verilecek denilmesine rağmen 3600 ile 7000 ek gösterge rakamı arasında bulunan çok büyük bir memur kesiminin bu haktan yararlanamaması için Ek gösterge tablosunu her kademede 600 puan kaydırarak aslında parasal artışın olmamasını sağladılar" denildi.

'FAZLADAN YAPILDIĞI İDDİA EDİLEN ÖDEMELER MAAŞLARDAN KESİLDİ'
5200 ek göstergelerin katsayısının artık yüzde 145 olduğu hatırlatılan açıklamada, anlamının emekli maaşlarının bin 800 tl düşmesi olduğu belirtildi. TRT personelinin +600 ek göstergeyi alamadığı, kanun teklifi dışında bırakıldığı ancak maaşlarının yeni sisteme göre hesaplandığı kaydedilen açıklamada, "Yeni tabloda yüzdelik dilimleri değiştirildiği için birçoğu bir alt kademeye düştüler. Kalem oynatarak yapılan alicengiz oyununda sonuç yine şaşırtmadı. TRT den emekli olan arkadaşlarımızın çektiği sıkıntı bununla da bitmedi. Ocak ayında maaş bordrolarında +600 ek göstergenin kendilerine de eklendiğini gördüler. Maaşları buna göre düzenlenmişti. İlk yapılan açıklamada olduğu gibi Tüm Kamu personeline +600 ek gösterge verileceği yönündeki yanlıştan dönüldüğü düşünülerek rahat bir nefes aldılar. Ama ne olduysa şubat ayı maaşlarını almaya gittiklerinde oldu. Her birinin maaşında göstergelerine göre 920 TL ile bin 800 TL arasında fazladan yapıldığı iddia edilen ödemeler kesilmişti. Ülkemizdeki emeklilerin hali ortadayken hiç ummadığınız bir anda maaşınızdan bu kadar bedelin kesildiğini düşündünüz mü hiç. Bir çıkar yol bulmak için SGK ya itiraz ettiler. Gelen cevapta TRT Kurumunun yapılan düzenlemeye göre yeni katsayıları iletmediği yazıyordu. Aslında TRT Kurumu bu listeyi iletememişti. Çünkü en başta TRT ve MİT kapsam dışındadır dendiği zaman personelini savunma gereği bile duymamıştı. Bizler halen çalışan konumundayız. Ama şu an aramızda emekli arkadaşlarımız var. Birçoğumuz yakın dönemde emekli olmayı düşünürken manzara ortada. Aynı sorunlar yakında bizim sorunumuz olacaktır. Bu yanlıştan en kısa zamanda dönülmesi gerekmektedir" ifadeleri kullanıldı.

'TRT HALKIN İRADESİNİ TEMSİL EDENE DEK SUSMAYACAĞIZ'
TRT'nin kamu kurumu olmasına rağmen hangi sınava tabi tutulup geldiği, hangi tecrübeyle sahip olduğu belli olmayan "özel hukuka tabi" diyerek istisna kabulü ile en güzel mevkilere yerleştirilen kişilerin, kurumun her tarafında olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu kişilerin de söz sahibi olduğu belirtildi. Torpille gelen bu kişiler yüzünden hak edenlerin kadroya alınmadığı belirtilen açıklamada, liyakatin ayaklar altında olduğu vurgulandı. TRT'de çalışan ve şu anda mağdur olduklarını haykıran kişilerin, dinlenmediği kaydedilen açıklama şöyle devam etti: "2018 de aynı bu yerde, bu kurumdaki insanlar gönderiliyor duyun sesimiz demiştik. O zaman da duymamıştınız. Eğer o gün bizi duysaydınız İFP olmayacaktı, dolayısıyla ÖHT olmayacaktı. Ve doğal olarak TRT kurumunda liyakatli insanlar yöneticilik yapıp personelini gözetecek bugün yaşadıklarını yaşamayacaklardı. Emeklisinin maaşının düştüğünü, çalışanına tuzak kurulduğunu düşünecek bir tane yönetici var mı burada. Aynı kaderi paylaşıyor olsak onların da sesleri çıkardı diye düşünüyoruz. Bu insanlar hak etmediklerini değil kaybettiklerini söylemeye çalışıyorlar. Hukuksuzluğu anlatmaya çalışıyorlar. Bir gün, hepinizin adalete ihtiyacı olacak. O gün sizler de sesinizi duyuramadığınız zaman bizi anlayacaksınız. Hiçbir kurumun halktan yüksek duvarları, kapalı kapıları olmamalı. Bu kapının ardında olanlardan haberiniz olmalı. Onun için bizi dinleyin. Bu bir avuç insan sizin sesiniz olmaya çalışıyor her türlü riske rağmen. Bizlerin de çocukları var. Çünkü, onlar bizim yaşadıklarımızı yaşamasın istiyoruz. Bizler, bu kurum halkın iradesini temsil edinceye kadar susmayacağız. O duvarları yıkıp o kapıları hepinize açana kadar sizi bilgilendireceğiz."