3 Mayıs 2024 Cuma

İzmir'de 'Tecavüzcü çeteler hesap verecek' eylemi

İzmir'de DEM Parti Kadın Meclisi, özel savaş politikalarına karşı kadın dayanışmasıyla mücadele edeceklerini kaydetti. Açıklamada, "Erkek devlet şiddetine karşı dayanışmamızı büyütecek eşit, adil ve özgür bir yaşamı hep birlikte inşa edeceğiz" denildi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir Kadın Meclisi, taciz ve tecavüz suçu işleyen, kadın ve çocuğa yönelik şiddet uygulayanlara yönelik cezasızlık politikalarını teşhir etti. İzmir'deki Alsanak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamada, "Tecavüzcü çeteler hesap verecek" pankartı açıldı. 

Basın metnini okuyan Aysel Önen, "Erkek egemen sistemin verdiği üniformanın üzerine, mevcut kadın düşmanı iktidarın üniformasını giydirdiğinizde ve bunun da üzerine ordunun apoletlerini taktığımızda Zekeriya Çelik'in, Şırnaklı kadınlara hak gördüğü şey elbette başka bir davranış olmayacaktı. Ağaca ceza veren ordu geleneğinden gelen bu üniformalıların kadına bakış açısı doğaya baktıklarından farklı değil. Yıllardır süregelen bir savaş politikasının sonuçları; doğaya, kadına, çocuğa meta olarak bakılması… Bunu orada yığdırılan askerlerin Kürt kadınlarını taciz edişlerinden biliyoruz, Mardin'de Kaymakamlık yazı işleri müdürü/ yüzbaşı, devletin neredeyse tüm kurumlarında çalışan kişilerin dahil olduğu N.Ç'nin sistematik hale getirilen tecavüzünden biliyoruz, Batman'da hiç soruşturma gereği duyulmayan ‘kadın intiharları'ndan biliyoruz" dedi.

Kürt özgürlük hareketinin direnç ve mücadele alanının kadınlar olduğu gerçekliğine dikkat çeken Önen, her türlü taciz- tecavüz ve tüketilmelerin öznesinin neden kadın bedeni olduğunu, bu haliyle yok edilemeyen Kürt kadınlarının başka yollarla tüketilmeye çalışıldığını belirtti. Önen, "82 yaşında olan Türkçe bilmeyen Makbule Özer 9 Mayıs 2022 tarihinde cezaevine girdi. 7 Eylül 2022 tarihinde cezasının ertelenmesine karar verilip tahliye edildi. 11 Kasım 2023 tarihinde ATK tarafından Rehabilitasyon Tipi cezaevinde kalabileceği yönünde karar çıktı. 4 Aralık 2023 tarihinde Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 82 yaşındaki yüzde 61 engelli Makbule Özer için geçen yıl 'cezaevinde kalamaz' , bu yıl ise 'cezaevinde kalabilir' raporu veren Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas dairesinin raporları arasındaki çelişkinin giderilmesini istedi. Bugün 22 Nisan 2024 tarihinde Jandarma tarafından avukatına haber dahi verilmeden Elazığ R Tipi cezaevine gönderilmek üzere evinden alındı" ifadelerini kullandı.

"Kolluk eliyle yürütülen bu politikalarla kadın özgürlük mücadelemizi hedef alanlar şunu çok iyi bilsin ki Türkiye kadın hareketi, Kürt kadın özgürlük hareketi bunlara asla prim vermeyecek, bunların karşısında en güçlü şekilde politika üretmeye devam edecek" diyen Önen, şöyle devam etti: "Kadın katillerinin, tacizcilerin, istismarcıların elini kolunu sallayarak dolaşmalarına artık yeter diyoruz. Bu cezasızlığın kadın katliamlarının ve çocuk istismarının önünü çok ciddi bir biçimde açtığının altını bir kez daha çiziyoruz. Cezasızlık politikaları, dosyalara getirilen gizlilik kararı ile kadına yönelik şiddetin meşrulaştırılmasına, kadına karşı işlenen suçların üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğiz. Özel savaş politikalarına karşı kadın dayanışmamızı ve örgütlülüğümüzü büyüterek cevap vereceğiz. Erkek devlet şiddetine karşı dayanışmamızı büyütecek eşit, adil ve özgür bir yaşamı hep birlikte inşa edeceğiz."