26 Nisan 2024 Cuma

İzmir'de mültecilerle dayanışma eylemi

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayların mülteci düşmanı söylemlerine tepki gösteren İzmir Mülteci Dayanışma Platformu, bu söylemlerden derhal uzaklaşma çağrısı yaptı. 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. turuna ilişkin adayların seçim kapsamındaki konuşmalarla mültecilere yönelik düşman söylemler İzmir'de protesto edildi. 

İzmir Mülteci Dayanışma Platformu, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. "Hepimiz mülteciyiz, ırkçılığa hayır" pankartı açılan açıklamada, "Dayanışma yaşatır", "İltica haktır", "Göçmen işçiler sınıfın parçasıdır" ve "Ne mülteci ne fakir, bizi asıl soyan yerli ve zengin" dövizleri taşındı.

İzmir mülteci Dayanışma Platformu üyesi Meral Kaban, tarafların propaganda için tercih ettikleri dilin ilk seçimdeki uzlaşmacı, toparlayıcı dilden uzaklaştığını kaygıyla takip etttiklerini belirtti.

Kaban, hiçbir seçim sonucunun insan hak ve yaşamından önemli olmayacayağını belirterek, "Dezavantajlı herhangi bir kesimi düşman ve öteki olarak gösteren hiçbir siyaset yüzde 99,9 oyla dahi seçilse meşru olmayacaktır. Bizler mülteci hak savunucuları olarak, hangi siyasi cephe/ittifaktan geldiğine bakmaksızın, linç kültürüne hizmet eden bu söylemlerin derhal terk edilip, mülteci hakları başta olmak üzere, gerçek sorunlara dair çözüm önerilerini dillendirmeye davet ediyoruz. Zira haklardan yararlanmak için vatandaş değil, insan olmanın yeterli olduğunu belirtiyor ve aksi halde yaşanan tüm olumsuzluklarda bu dil ve söylemin sahiplerinin sorumlu olduklarını hatırlatıyoruz" ifadelerinde bulundu.

Açıklama slogan ve deyişlerle son buldu.