23 Nisan 2024 Salı

İzmir'de kaybedilenler için denize karanfil bırakıldı

İzmir'de Kayıplar Haftasına ilişkin düzenlenen eylemde, gözaltında kaybetme politikalarının derhal son bulması istendi. Gözaltına alınan kişilerin işkenceyle katledildiğini, gizli bir yere gömülerek cesetlerinin ortadan kaldırıldığı kaydedilen eylemde, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" dendi. Açıklama sonrası gözaltında kaybedilenler anısına denize karanfil bırakıldı.

17-31 Mayıs Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası dolayısıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Konak'taki eski Sümerbank önünde açıklama yaptı, ardından denize karanfil bıraktı.

"Kayıplar vicdanındır sahip çık" ve "Kayıplar belli failler nerede" pankartlarıyla gerçekleşen eylemde, kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı. Bu haftanın basın metnini ise İHD İzmir Şubesi Kayıp Komisyonu üyesi Caner Canlı okudu.

'İŞKENCEYLE KATLEDİLMEKTE, CESETLERİ ORTADAN KALDIRILMAKTA'
Bir devlet politikası olarak dönem dönem uygulanan gözaltında kaybetmenin  toplumsal muhalefete yönelik sistematik saldırı yöntemlerinden biri olduğunu dile getiren Canlı, "Bu kirli yöntemi uygulayan devletler, sisteme karşı aktif mücadele içinde olan insanları gözaltına alıp kaybederek, toplumda kaygı, belirsizlik ve korku yaratmakta ve böylece toplumsal muhalefet susturulmaya çalışılmaktadır. Örgütlü işçiler, sendikacılar, gazeteciler, aydınlar, yazarlar, hukukçular, kısacası toplumun her kesiminden insanlar bu saldırının hedefi olabilmektedir. Gözaltına alınan kişiler genellikle işkence ile katledilmekte ve gizli bir yere gömülerek, cesetleri ortadan kaldırılmaktadır" dedi.

'CUMARTESİ ANNELERİNİN KARARLI MÜCADELESİ YOL GÖSTERİCİDİR'
Geçen yüzyılda Hitler faşizminden, Latin Amerika'da ABD destekli diktatörlüklere kadar binlerce kişinin katledildiği bu yöntem, dünden bugüne Türkiye'den Sri Lanka'ya, Pakistan'dan Irak'a, Suriye'den ve Mısır'a kadar dünyanın çeşitli bölge ve ülkelerinde düzen muhalifi insanlara karşı hala uygulandığının altını çizen Canlı, "İnsan Hakları örgütlerinin, kayıp yakınlarının, demokrasi güçlerinin ortak mücadele ile devletlerin bu saldırısına karşı toplumsal muhalefeti geliştirdiği ve devletin bu politikasını teşhir ettiği ülkelerde bu saldırı, önemli oranda geri püskürtülmüştür. Arjantin'de Plaza de Mayo Annelerinin uzun yıllara yayılan mücadelesi ve Türkiye'de Cumartesi Annelerinin kararlı mücadelesi bu konuda yol göstericidir" ifadelerini kullandı.

'HASAN OCAK'IN BEDENİ KİMSESİZLER MEZARLIĞINDA BULUNMUŞTU'
Cumartesi Annelerinin mücadelesini ise şöyle aktardı Canlı: "Cumartesi Anneleri ilk kez 27 Mayıs 1995'de İstanbul'da Galatasaray Meydanında oturmaya başladıklarında, gözaltına alınıp öldürülen Hasan Ocak, kimsesizler mezarlığında 10 gün önce bulunmuştu. Aylardır kayıp olarak aranan Rıdvan Karakoç'un da Hasan Ocak'la aynı akıbeti paylaştığının ortaya çıkarılması, diğer kayıp yakınları için de umut oldu. Yürütülen Hasan Ocak kampanyasından hareketle kayıplara karşı mücadelenin uluslararası düzeyde ele alınması amacıyla, bir yıl sonra İstanbul'da gözaltında kayıplara karşı uluslararası bir kurultay toplandı.

'17-31 MAYIS KAYIPLARA KARŞI MÜCADELE HAFTASI İLAN EDİLDİ'
"17-19 Mayıs 1996 tarihleri arasında tüm baskılara, göz altılara rağmen toplanan Uluslararası Gözaltında Kayıplar Kurultayı, Arjantinli Plaza De Mayo Anneleriyle Cumartesi Annelerini ve dünyanın birçok yerinden kayıp ailelerini bir araya getirdi, acılar kadar mücadele deneyleri de paylaşıldı. Bu kurultayda Birincisi; birleşik mücadelenin sürekliliğini sağlamak amacıyla Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Komitenin kurulmasına karar verildi. İkincisi; Hasan Ocak'ın işkence edilerek öldürülmüş bedeninin bulunduğu tarih olan 17 Mayıs tarihinden hareketle, 17-31 Mayıs tarihlerini 'Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Mücadele Haftası' ilan edildi.

"Sonraki yıllarda; 1997'de Kolombiya'da, 1999'da Filipinler'de 2002'de Almanya'da, 2006'da Diyarbakır'da ve 2010'da İngiltere'de gözaltında kayıplara karşı uluslararası kurultaylar düzenlendi.

'KAYIPLAR BULUNSUN, FAİLLER YARGILANSIN'
"İnsan Hakları Derneği şubeleri tarafından birçok ilde ve yurt dışında bu hafta içinde çeşitli etkinlikler yapılıyor. Galatasaray Meydanı Cumartesi Anneleri'ne yasaklandı. Mahkemeler, yasaklar, saldırılar, gözaltılar devam ediyor. Ama hiçbir yasak sonsuza kadar sürmez. Onların mücadele azmi hepimize örnek oluyor. Bin 400 civarında olan kayıpların bir kısmı kimsesizler mezarlıklarında bir kısmı toplu mezarlarda bulundu. Hala akıbeti belli olmayan 800 insan, 800 can var. Bu kaybedilen kişilerin hangi düşünceleri savundukları bize göre önemli değildir. Sadece insan olmaları yeterlidir. İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi olarak bir kere daha sesleniyoruz; inkar, cezasızlık ve zaman aşımı politikalarına son verilsin. Kayıplar bulunsun, failler yargılansın."

DENİZE KARANFİL BIRAKILDI
Basın metni sonrası sessiz oturma eylemine geçildi. Ardından ise denize kayıpların anısına karanfil bırakıldı.