1 Mayıs 2024 Çarşamba

İzmir'de binler buluştu: Artık yeter, bu düzen değişecek

İzmir'de binlerce işçi ve emekçi Gündoğdu Meydanı’nda bir araya geldi. Saray iktidarına öfkesini yükselten işçi ve emekçiler, "artık yeter" dedi.

İzmir'de binlerce işçi ve emekçi 1 Mayıs için Gündoğdu Meydanı'nı doldurdu. 

Farklı kollardan oluşturulan kortejlerle Cumhuriyet Meydanı'na yürüyen siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütleri, buradan da Gündoğdu Meydanı'na yürüdü. 

KADINLAR: İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN VAZGEÇMİYORUZ
Sanatçılar, erbane, davul-zurna eşliğinde alana giriş yaparken, kadın örgütleri, yok sayılan hakları ve kazanımlarını hedef alanlara karşı, "6284 sayılı yasan vazgeçmiyoruz, siyasi pazarlık konusu değiliz" ve "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" dövizleriyle alanda yerini aldı. 

ESP: FAŞİZMİ YENECEĞİZ, ÖZGÜRLÜĞÜ KAZANACAĞIZ
Ezilenlerin Sosyalist Partisi de Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak Gündoğdu Meydanı'na yürüdü.

"Faşizmi yeneceğiz, özgürlüğü kazanacağız. Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankartla yürüyen sosyalistler, gözaltı saldırısını, "ESP umuttur, umut dimdik ayakta" şiarıyla yanıtladı. 

Gündoğdu Meydanı'nı coşkuyla dolduran onbinler, marşlar söyledi, halaylar çekti. 

Yürüyüşün tamamlanmasının ardından 1 Mayıs'ı örgütleyen kurumların temsilcileri kitleyi selamladı. 

'MEMLEKETİ ŞİRKET GİBİ YÖNETİP, SERMAYEYE PEŞKEŞ ÇEKTİLER" 
Ardından 1 Mayıs Tetip Komitesi adına açıklama yapıldı. 

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, bu 1 Mayıs'ın yeni bir başlangıç olduğunu belirterek, "İşçiden alıp patronlara verdiler; fakirden çalıp zenginin kasasını doldurdular, dar gelirliden alıp çetelere kaynak aktardılar; rant için kentleri ve doğayı betona boğdular; asırlık yardım kurumlarını bile depremde çadır satar hale getirdiler; doğal afetleri felakete çevirdiler: Sözün özü memleketi bir şirket gibi yönettiler ve sermayedarlara ülkeyi peşkeş çektiler" dedi. 
 
GÖZALTI VE TUTUKLAMALARA TEPKİ 
Sarı, aynı amacı güdenlerin seçime giderken en faşizan, en gerici ittifak çatısı altında birleştiğini kaydetti. 

Sarı, şöyle devam etti: "Ortak noktaları Kürt sorununda inkâr ve güvenlikçi politikaları, kadın karşıtlığı, gericilik, barışa karşıtlık, demokrasinin ortadan kaldırılışıdır. Bunların bize reva gördüğü Kayyum düzenidir, ihraçlardır, adaletsizliktir, tekçiliktir, militarizmdir, işkencedir, cezaevlerinde insanlık dışı uygulamalardır. Yargı eliyle siyasi gözaltı operasyonlardır."

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, ekonik krize dikkat çekti ve ekledi: "Mızrak çuvala sığmıyor, Türkiye toplumunun sabır taşı çatlayalı çok oldu. 'Muhteşem yüzyıl’ımızı özetlemeye yeten tek şey, halkımızın kuru soğana bile muhtaç olmasıdır. Sadece başkanlık rejiminin sonrasında, pandemide, ekonomik krizde ve depremde karşı karşıya kaldığımız hakikat belli: İnsanca çalışmamız ve insanca yaşamamız bir yana, hayatta kalmamızı bile sağlamaktan çok uzak bir düzenle karşı karşıyayız." 
 


"BU KARANLIĞI YIRTACAĞIZ"
1 Mayıs dolayısıyla milyonların köhnemiş düzene karşı alanlara çıktığını ifade eden Sarı, konuşmasını şöyle tamamladı: "İnsan hakları, barış ve sosyal adalet, örgütlenme özgürlüğü, sendikal haklar ve insan onuruna yaraşır koşullarda yaşayabilmek için azim ve kararlılıkla kavgamızı sürdüreceğiz. Bizi içine hapsetmeye çalıştıkları karanlığı yırtacağız. Şimdi, eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik, bilimsel bir ülke yönetimine hiç olmadığı kadar ihtiyacımız ve bunun gerçekleşmesi için bir seçeneğimiz var: o da bu iktidarı göndermek."

Gündoğdu Meydanı'nda binlerce kişinin katıldığı 1 Mayıs mitingi Sanatçı Suavi'nin sahne almasının ardından sona erdi.