27 Nisan 2024 Cumartesi

İzmir'de 396 şoför kontak kapattı

İZSU'da çalışan 400'e yakın şoför, Şubat ayı ücretlerinin ödenmemesine tepki göstermek için KATAŞ-SEN öncülüğünde kontak kapattı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZSU'da çalışan 396 kiralık araç şoförü, KATAŞ-SEN öncülüğünde Şubat ayı ücretlerinin ödenmemesi ve ağır çalışma koşulları nedeniyle bir günlük kontak kapattı.

İşçiler taleplerine ilişkin Konak İZSU önünde basın açıklaması yaptı. "Taşeron çalışma yasaklansın! Eşit işe eşit ücret", "Ücret haktır gasp edilemez" pankartları açılan eylemde, "Taşeron çalışma yasaklansın", "İnsanca yaşayacak ücret istiyoruz" dövizleri taşındı.

Asgari ücret üzerinden çalıştırıldıklarını belirten Özgen Doğan Ovat, "Bazı yerlerde bir odamız bile yok. Yol ve yemek paralarımızın yılbaşı zammını bize vermeyerek ne kadar değersiz olduğumuzu gösteriyorlar. Bayramlara, pazar günlerine ve resmi tatillere normal mesai muamelesi yapıyorlar. Fazla mesai ödemelerimiz yapılmıyor. Ne bayram parası, ne çocuk parası, ne banka promosyonu ne de başka bir ödeme, sadece asgari ücret! Ama artık uyandık, büyüdük, birbirimizden güç almayı öğrendik, hakkımızı kimseni yememesi için örgütlendik, mücadele eden kocaman bir aile olduk ve şu an karşınızdayız" dedi.
 
Emeklerinin karşılığını almak istediklerini dile getiren Ovat, "Ayın 20'sinden sonra vermeyi alışkanlık haline getirdiğiniz maaşlarımızı almaya geldik. Sözleşmeye göre en geç 15'inde yatıracağınız maaşlarımızı 25'inde yatırdığınızda kredi ödemelerimiz, kiralarımız, faturalarımız ne oluyor sizin haberiniz var mı? Bu keyfiyete ve soyguna son vermeye geldik" ifadelerini kullandı.

Ovat, taleplerini şöyle sıraladı:
🔹"Asgari ücret + yüzde 100 zam
🔹Yemek ücretinin yılbaşı zammı ile birlikte tam ödenmesi
🔹Yol ücretinin yılbaşı zammı ile birlikte tam ödenmesi
🔹Fazla mesai, tatil çalışmalarının ödenmesi
🔹Yıllık izinlerin kullandırılması/parasının ödenmesi
🔹Bütün ilçelerde şoför odasının olması
🔹Çocuk parasının ödenmesi
🔹Yakacak ve Ramazan yardımı ayni yardımların tüm işçilere eşit yapılması
🔹İnsan onuruna uygun muamele
🔹Sendika tercihimize ve sendikalı olmamıza saygı duyulması
🔹Aynı işi yapan kadrolularla taşeronlar arasındaki ücret uçurumunun kaldırılması."

Eylem sloganlarla son buldu.