10 Mayıs 2024 Cuma

İZBB işçileri hakları TİS için eylemde

TİS görüşmelerinde belediye yönetiminin taleplerini kabul etmemesi üzerine İZBB işçileri eyleme çıkarak hakları için mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İZBB) ile Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) İzmir 1 Nolu Şube arasında süren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler iş bırakma eylemi yaptı.

Mola saatinden 1 saat önce iş bırakan işçiler, "Sadaka değil, toplu sözleşme" sloganlarıyla belediye binasından çıkarak basın açıklaması yapıldı.

"Yoksulluğu reddediyoruz. İnsanca bir yaşam için toplu sözleşmemizin arkasındayız" pankartı açılan eylemde konuşan Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Buse Engin, görüşmelerde taleplerinin yarısının dahi karşılanmadığını söyledi. Ülke ekonomisinin kötüye gittiğini vurgulayan Engin, toplu sözleşme taleplerinin arkasında olacaklarını ve mücadeleyi büyüteceklerini dile getirdi.

Engin, şöyle devam etti: "Türkiye'de yoksulluk sınırının 31 bin lirayı bulduğu bir ortamda bizlerin aldığı maaş açlık sınırına çok yaklaşmış durumda. Bugün İZELMAN ve İZENERJİ'de bizimle beraber omuz omuza çalışan belediye emekçilerinin de talepleri karşılanmadı. Bizler istiyoruz ki selde, depremde ve her türlü felakette kentin halkı için hizmet üreten kişiler olarak emeğimizin karşılığını verilsin."

İktidara talip olan bir partinin politikalarıyla da bunu ispatlaması gerektiğini söyleyen Engin, "Bu ekonomik zorluklar karşısında idarelerin almış olduğu tavırlar 15 Mayıs sonrasında emekçilerin nasıl bir yaklaşımla karşılaşacağını gösterecek. Bizler bu pratiği görmek istiyoruz. Bunu alana kadar da iş bırakma ve başka eylemlerle mücadelemize devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca, "Direne direne kazanacağız" sloganı atıldı.
 
Tüm Bel Sen İzmir 1 Nolu Şube tarafından hazırlanan toplu iş sözleşmesi taslağına göre hali hazırda 4 bin 560 TL olan Sosyal Denge Tazminatı'nın 8 bin 500 TL'ye çıkarılması, yılda 5 defa ödenen bin 500 TL'lik ikramiyenin sayısının 6'ya tutarının ise 3 bin TL'ye yükseltilmesi de talep ediliyor. Toplu iş sözleşmede ilk defa eğitim yardımı, Zabıta Haftası ve İtfaiye Haftası'nda bu birimlerde çalışanlara moral primi, vezne ve tahsilat işlerini yapanlara kasa tazminatı, koku primi, 14 Mart Tıp Haftası'nda Eşrefpaşa Hastanesi ve huzurevi gibi birimlerde çalışanlara prim ve makine atölyelerinde çalışanlarına prim yer alıyor.
 
Son yapılan görüşmede ise belediye yönetimi, aylık 6 bin 400 liralık sosyal denge tazminatının 6 bin 500'e çıkarılmasını, yılda 6 defa ödenecek olan ikramiyenin ise 2 bin 100 liradan 2 bin 200 liraya çıkarılmasını önerdi.