27 Nisan 2024 Cumartesi

İstanbul'da gözaltına alınan kadınlara işkence

İstanbul'da gözaltına alınan kadınlar İstanbul Jandarma Komutanlığında onur kırıcı uygulamaya maruz kaldı. Bahçeye çıkarılan kadınlar jandarmaların arasından tek sıra halinde geçirilirken, rızaları dışında görüntüleri alındı. ÖHD İstanbul Şubesi Kadın Komisyonu, onur kırıcı bu uygulamayı kabul etmeyeceklerini ve meşrulaştırılmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. 

AKP-MHP saray iktidarının son dönem politikalarından biri de gözaltına alınan kişilerin ters kelepçe ile başlarını öne eğdikleri görüntüleri almak. Tetikçi A Haber vasıtasıyla servis edilen görüntülerle "teslim aldık" izlenimi yaratmak. Bunun son örneği İstanbul'da 12 Mart sabahı evlerine yapılan baskınla gözaltına alınan 9 kadına kadına uygulanan onur kırıcı davranış. Bahçeye çıkarılan kadınlar, jandarmanın arasından tek sıra halde geçmeye zorlandı, rızaları dışında görüntüleri alındı.

KADINLAR SERBEST BIRAKILDI
Gözaltındaki TJA aktivistleri Nurcan Tayboğa, Nesibe Akyol ve Remziye Bozkurt, Jineolojî Atölyesi'nden Ebru Karaaslan ile Nujîn Kılıç, DEM Parti Kadın Meclisi üyeleri Nazmiye Ülker ile Didem Nur Acabey ve Rengin Kılınç'ın da aralarında bulunduğu kadınlar 16 Mart günü savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

'24 SAAT AVUKAT GÖRÜŞ YASAĞI UYGULANDI'
Kadınların maruz kaldığı işkenceye ilişkin açıklama yapan ÖHD İstanbul Şubesi Kadın Komisyonu, "Son dönemlerde neredeyse tüm siyasi dosyalarda olduğu gibi bu dosyada da kısıtlılık kararı ve 24 saat avukat görüş yasağı uygulanmış ve 13 Mart sabah saatlerinde müvekkillerimizle görüşmemiz mümkün olmuştur" denildi. 

'İŞKENCENİN NORMALLEŞMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'
Gözaltındaki kadınların bahçeye çıkartılıp jandarmaların arasında tek sıra halinde dizilerek görüntülerinin alındığı aktarılan açıklama şöyle devam etti: "Müvekkilerimizin hukuka aykırı bir şekilde, rızaları dışında masumiyet karinesi de ihlal eder biçimde bahçeye çıkartılıp görüntülerinin alınması aynı zamanda onur kırıcı davranış olup kabul etmemiz mümkün değildir. Bu tür dosyaların siyasi saiklerle ve hukuka aykırı silsilesi ile oluşturulduğunu, özellikle DEM Parti ve önceli partilerin siyasi çalışmalarının kriminalize etme ve siyasi iktidar tarafından yer yer şov malzemesi olarak kullanıldığını deneyimlerimiz üzerinden biliyoruz. Yargısal bir sürecin bu şekilde şov malzemesine dönüştürülmesine öncelikli olarak yargı makamlarının müsaade etmemesi gerekmektedir. Biz avukatlar müvekkillerimizin bu denli onur kırıcı davranışa maruz kalmasını kabul etmediğimizi ve durumun normalleştirilmesine izin vermeyeceğimizi bildirererk ilgili görevliler hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz."