19 Mayıs 2024 Pazar

İstanbul Tabip Odası: Sağlık 2 dakikaya sığmaz

Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde muayene sürelerinin 2 dakikaya düşürülmesine tepki gösteren sağlık meslek örgütleri, "Çözüm, dayatmalarda değil, hastayı müşteri, bizleri de ucuz iş gücü olarak gören, sağlığı piyasa haline getiren politikaların terk edilmesidir" dedi.

Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde doktorların ekranına yansıyan muayene randevularının 5 dakikadan 1-2 dakikaya düşmesi, İstanbul Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası tarafından hastane önünde protesto edildi.

"2 dakikada hekimlik yapılmaz" pankartı açılan eyleme çok sayıda sağlık emekçisi destek verdi.

KÜÇÜKOSMANOĞLU: BİLGİSAYAR SİSTEMİNİZ DEĞİL SAĞLIK SİSTEMİNİZ HATALI
İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada durumun "sistemsel bir hata" olduğunun söylenmesine tepki gösterdi. "Biz diyoruz ki; sistemsel hata değil sisteminiz hatalı. Bilgisayar sisteminiz değil sağlık sisteminizdir hatalı olan" diyen Küçükosmanoğlu, mevcut sağlık sisteminin hastayı müşteri, sağlık kuruluşlarını ticarethaneye dönüştürdüğünü vurguladı.

Devlet hastanelerinde bile "daha çok işlem daha çok para" mantığının işletildiğini söyleyen Küçükosmanoğlu, "Sanki vatandaşın sağlığına değil de hastalığına dua eden bir sistem. Ama bu sistem yürümüyor" dedi.

YAYLA: MUAYENE SÜRELERİNİN KISALTILMASI BEYAZ KOD VAKALARININ ARTMASI DEMEK
SES İstanbul Anadolu Şube Eşbaşkanı Hatice Yayla, hastanelerin birer işletme değil, sağlık kurumu olduğunu vurgulayarak, "Muayene sürelerinin kısaltılması demek her bir sağlık emekçisinin iş yükünün onlarca kat atması demek, muayene sürelerinin kısaltılması demek beyaz kod vakalarının artması demek" ifadelerini kullandı.

'HASTANELER TİCARETHANEYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ'
Ortak basın açıklamasını okuyan Meltem Günbeği, İstanbul'da hastaların kamu hastanelerinde randevu bulmasının neredeyse imkansız hale geldiğini belirterek, Sağlık Bakanlığı'nın bu sorunu çözmek için Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde randevu sistemini hiçbir hekime bilgi verilmeksizin 10 dakikada 4-5 hasta bakılacak şekilde yeniden düzenlendiğini kaydetti.

Sağlıkta dönüşüm programıyla hastanelerin ticarethaneye dönüştüğünü belirten Günbeği, "Sağlıklı olma hâlini değil sağlıksızlığı, daha çok hasta başvurusunu önceleyen bu anlayışla yönetilen sağlık sistemi toplumun nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını ve hekimlik değerlerini yok saymaktadır" dedi.

Bir hastaya ayrılması gereken muayene süresinin en az 20 dakika olduğunu vurgulayan Günbeği, birçok hastanede muayene süresinin 5 dakikaya indiğini belirterek, "Bu yolla hekimlere günlük muayene ettikleri hasta sayısını en üst seviyeye çekmesi dayatması uzun süredir vardı. Bu randevular, bugün Göztepe Şehir Hastanesi'nde olduğu gibi, hekimin isteği ve bilgisi dışında MHRS sistemi üzerinden açılmakta, hekimin hastasına yeterli zaman ayırmasına, halkın nitelikli sağlık hizmeti almasına engel olmaktadır" ifadelerini kullandı.

'ÇÖZÜM, SAĞLIĞI PİYASALAŞTIRAN POLİTİKALARIN TERK EDİLMESİ'
Günbeği, şöyle devam etti: "Sağlıkta yaşatılan kriz hastanın yalnızca hastaneye gitmesi üzerinden kurgulanan yöntemlerle çözülmeye çalışılsa da bu suni çözüm arayışları 2 dakikada çözüm olunamayan sağlık sorunları sonrası hastaların yeniden ve yeniden sağlık kurumuna başvurularının artmasına neden olacaktır. Yani tam da sağlığı ticarileştirenlerin istediği gibi sürekli talep üretecektir. Hastalarımıza çağrımızdır: sağlığınız 2 dakikadan daha kıymetlidir, sağlığınıza sahip çıkın!"

"Çözüm, dayatmalarda değil, hastayı müşteri, bizleri de ucuz iş gücü olarak gören, sağlığı piyasa haline getiren politikaların terk edilmesidir" diyen Günbeği, 2 dakikalık muayene dayatmasını kabul etmeyeceklerinin altını çizdi.