2 Mayıs 2024 Perşembe

İsrail'e ihraç edilen jet yakıtı sivil uçaklar içinmiş!

İsrail'e ihracat kısıtlamasında yer alan uçak benzini ve jet yakıtı, Filistin halkına yönelik katliamlara ortak olunduğunu gösterirken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, dezenformasyon içeren bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Bahse konu yakıt, İsrail'e ait sivil uçaklar için satın alınan jet yakıtıdır" iddiasında bulunuldu.

Yerel seçimde AKP-MHP iktidarının yenilgisinin nedenlerinden biri olan İsrail'le ticare ilişkilere, Filistin İçin Bin Genç grubuna yönelik polis şiddetine gelişen tepkiler de eklenince Ticaret Bakanlığı İsrail'e ihracata kısıtlama getirildiğini açıklamak zorunda kaldı. 54 ürün grubunda kısıtlama yapıldığı açıklanırken, bu ürün grupları arasında Filistin halkının katledilmesinde büyük rol oynayan jetlerin yakıtlarının bulunması tepkileri artırdı.

Katliama ortaklığın belgesi olan ihracat kısıtlaması ürünlerinin açıklanması sonrası yapılan "İsrail'in jet yakıtları, Türkiye'den gidiyor" haberlerinin ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi açıklama yaptı.

Haberlerin yalanlandığı açıklamada, jet yakınlarının askeri jetleri kapsamadığını, sivil uçaklar için satın alınan jet yakıtı olduğunu öne sürdü.

Açıklamada, "Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) verilerinde de görülen jet yakıt satışının İsrail savaş uçaklarıyla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Bahse konu yakıt, İsrail'e gönderilen bir yakıt değil, tamamen Türkiye topraklarındaki havalimanlarında İsrail'e ait sivil uçaklar için satın alınan jet yakıtıdır. Yakıt alan uçakların tamamı yolcu uçağıdır. Kamuoyunun hassasiyetleri üzerinden yürütülen manipülasyon kampanyalarına itibar etmeyiniz" ifadesi yer aldı.