28 Nisan 2024 Pazar

İsrail'den Filistin direnişine yeni ateşkes teklifi

FHKC liderleri Mahir el-Tahir ve Mahir el-Mezher, İsrail hükümetinin Katar ve Mısır arabuluculuğunda yeni "geçici ateşkes" tekliflerinde bulunduğunu aktardı. İsrail'in yeni tekliflerle pek çok tavizde bulunduğuna dikkat çeken FHKC liderleri, Filistin halkına dönük soykırım son bulmadan müzakerelerin başlamayacağını söyledi.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Dış İlişkiler Sorumlusu Mahir el-Tahir ve FHKC Genel Merkez Komitesi üyesi Mahir Mezher El-Mayadin TV'ye İsrail'in esir takasına ilişkin son tekliflerini değerlendirdi.

EL-TAHİR: İSRAİL TÜM HEDEFLERİNDE GERİ ADIM ATTI
Mahir el Tahir, İsrail'in Katar aracılığıyla Filistinli direniş güçlerine iki haftalık ateşkes teklifinde bulunduğunu söyledi. Teklif kapsamında, Filistin direnişinin elindeki siviller ve kadın askerlere karşılık tutsak FHKC Genel Sekreteri Ahmed Saadet ve El Fetih liderlerinden Mervan Bergusi gibi isimler serbest bırakılacak, İsrail ordusu şehirlerden çekilecek, kuzey Gazze'de tampon bir bölge oluşturulacak, insani yardım girişi sağlanacak ve Gazze halkı kuzeydeki evlerine geri dönecek.

İsrail'in geçici ateşkes istediğine ve kalıcı ateşkes olmaması konusunda ısrar ettiğine dikkat çeken el-Tahir, Filistin direnişinin kapsamlı bir ateşkes olmadan hiçbir öneriyi tartışmayacağını, tüm tutsakların serbest bırakılması, işgalcilerin Gazze'den tamamen çekilmesi ve yardım girişinin sınırlandırılmaması gerektiğini arabuluculara ilettiklerini kaydetti.

İsrail'in sunduğu teklifin, tüm hedeflerinde geri adım attığını gösterdiğini kaydeden el Tahir, "Direniş, 'herkes için herkes' ilkesi doğrultusunda tüm Filistinli tutsakların serbest bırakılmasının gerekliliğiyle net bir yanıt verdi" dedi.

EL-MEZHER: HALKIMIZ ASLA BAŞ EĞMEYECEK
Öte yandan Mahir el-Mezher, halkın değişmez bir kararlılıkla işgale direnmeye devam etmekten asla sapmayacağını söyledi. Düşmanın işlediği suçlarla direniş güçlerini baskılayarak siyonistlerin dikte ettiği koşullara boyun eğmesini sağlamaya çalıştığına işaret eden el-Mezher, "Binlerce şehide, on binlerce yaralıya, evlerin, camilerin, okulların, hastanelerin yok edilmesine rağmen halkımız baş eğmeyecek" ifadelerini kullandı.

"Cibaliye'den Gazze'ye, Han Yunus'a, tüm savaş meydanlarında düşmanla yüzleşen direnişçilere selam olsun" diyen el-Mezher, İsrail ordusunun suikastler, soykırımlar ve açlıkla halkı çözebileceğini düşündüğünü söyledi.

'KATAR VE MISIR ARACILIĞIYLA İKİ AYRI TEKLİF YAPILDI'
El-Mezher, Katarlı ve Mısırlı arabuluculardan iki ayrı teklif geldiğini söyleyerek, Katarlı arabuluculardan gelen teklifin Mossad tarafından Hamas liderliğine sunulduğunu ve bu teklifte Filistin halkının kuzeye dönüşünün ve bariyerlerin kaldırılmasının vurgulandığını aktardı.

"Hamas hareketi halka dönük saldırılar son bulana ve Gazze Şeridi'ne yardım girene kadar müzakerelerin gerçekleşmeyeceğini vurgulayarak net bir pozisyonda durdu" diyen el-Mezher, bu teklifin ise İsrail tarafından reddedildiğini ve ardından Mısırlı arabulucular aracılığıyla farklı bir teklif sunulduğunu açıkladı.

'GAZZE'DE KALICI BİR ATEŞKES TALEBİ REDDEDİLDİ'
Mısır arabuluculuğunda sunulan ve birkaç farklı aşamadan oluşan teklifin Filistin direnişinin elindeki sivillerin, bir grup Filistinli tutsakla takas edilmesiyle başladığını dile getiren el-Mezher, bu adımın Gazze Şeridi'nde tümüyle ateşkes ilan edilmesi, Gazze'deki İsrail askerlerinin çekilmesi, Gazze içerisinde hareket özgürlüğü, ve havadan saldırıların durması ve yardım girişlerinin sağlanmasıyla devam ettiğini aktardı.

Teklifin bir sonraki adımının ise Filistin direnişinin elindeki tüm kadın askerlerin, bir grup Filistin tutsakla takas edilmesi olduğunu söyleyen el-Mezher, teklifin ayrıca direniş ve İsrail'in elindeki cenazelerin teslimini de içerdiğini kaydetti. Bu ateşkesin 7 günü kapsadığını dile getiren el-Mezher, sonrasında ise direnişin elindeki tüm İsraillilerin serbest bırakılması için 1 aylık bir müzakere süreci teklif edildiğini belirtti.

'MISIR, ABD VE KATAR'IN GARANTÖR OLMASI İSTENDİ'
Bu teklif uygulanmaya başlamadan önce 48 saat boyunca ateş açılmayacağını ve serbest bırakılacak isimler üzerinde önceden anlaşılacağını aktaran el-Mezher, sunulan planda, teklifin kabul edildikten sonra uygulanmaya başlayacağını ve süreçte yer alan tüm aktörlerin müzakere için gerekli zaman dilimine bağlı kalacağının yer aldığını söyledi.

Öte yandan el-Mezher, teklifin kabul edilmesi durumunda, bu plan kapsamında Mısır, ABD ve Katar'ın Gazze ve Batı Şeria'da "teknokratik" bir hükümetin kurulmasını koordine edeceklerini ve kapsamlı bir ateşkes için bu üç ülkenin garantör olacağını aktardı.