27 Nisan 2024 Cumartesi

İsrail'den Beyrut'taki Hamas ofisine drone saldırısı

İsrail'in Beyrut'taki Hamas ofisine düzenlediği drone saldırısında Hamas liderlerinden Salih el-Aruri ve Kassam Tugayları komutanları öldürüldü.

Siyonist İsrail ordusu Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yer alan Hamas ofisine drone saldırısı düzenledi. Beyrut'un Dahiye bölgesinde yer alan ofise düzenlenen saldırıda, Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri öldürüldü. Hamas'taki iki numaralı kişi olarak bilinen el-Aruri, hareketin askeri operasyonlarıyla yakından ilgilenen ve geçmişte hareketin Batı Şeria'daki kolunu yönetmiş bir isimdi.

Saldırıda, Hamas'ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları'nın komutanları Samir Findi Ebu Amer ve Azzam el Akra Ebu Amer'in de öldürüldüğü duyuruldu.

Ofisin bulunduğu binanın 2 füzeyle hedef alındığı saldırıda en az 7 kişi öldürüldü, 11 kişi ise yaralandı. Saldırının ardından  İsrail'e ait askeri jetler, Beyrut ve ülkenin güneyindeki Sur şehri semalarında uçuş gerçekleştirdi.

HAMAS: KORKAKÇA BİR SUİKAST
Hamas, yaptığı açıklamada el-Aruri'nin "hain bir siyonist saldırıda" öldürüldüğünü kaydetti. Hamas politbüro üyesi İzzet el-Şarq, saldırıyı "korkakça bir suikast" olarak nitelendirdi. El-Aruri'nin öldürülmesinin "Gazze'de devam eden cesur direnişi baltalayamayacağını" vurgulayan el-Şarq, bu saldırının düşmanın Gazze Şeridi'ndeki amaçlarına ulaşmadaki başarısızlığını bir kez daha kanıtladığını vurguladı.

Hamas lideri İsmail Haniyeh, saldırıyı "bir terör eylemi" olarak kınadı ve saldırının hem Lübnan'ın bağımsızlığının ihlali hem de İsrail'in Filistin halkına dönük düşmanlığının genişlemesi olarak nitelendirdi.

İsrail saldırılarının Hamas'ın gücünü arttırdığını söyleyen Haniyeh, "Aruri ile Hamas'ın liderleri ve kadrolarının öldürülmesinin yansımalarının sorumluluğu işgalci siyoniste aittir. Halkımızın direnişini ve kararlılığını kırmayı asla başaramayacaklar" ifadesini kullandı.

Salih el-Aruri'nin öldürülmesi sonrası işgal altındaki Batı Şeria'da ve Lübnan, Fas'ta protesto gösterileri düzenlendi.

Filistinli direniş grupları, İsrail'in Beyrut'ta Hamas yöneticilerine düzenlediği suikasta tepki olarak "genel ulusal yas ve kapsamlı grev" ilan ederek, Arap ülkelerine ve halklarına "kararlı ve acil bir duruş" sergilemeleri çağrısında bulundu.

LÜBNAN SALDIRIYA İLİŞKİN BM'YE ŞİKAYETTE BULUNACAK
Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail'in Hamas liderlerinden Salih el-Aruri'nin öldürüldüğü Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısını kınadı.

Lübnan Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Mikati, "Bu saldırı, ülkenin güneyinde her gün çok sayıda kişinin şehit olmasına ve yaralanmasına sebep olan saldırılarının ardından, İsrail'in Lübnan'ı yeni bir çatışmaya sokmayı amaçladığı bir suçtur" dedi.

Mikati, ilgili ülkelere saldırılarını durdurması için İsrail'e baskı yapmaya çağrıda bulunarak, "İsrail yönetimini, yeni bir statüko ve angajman kuralı dayatmak üzere Gazze'deki başarısızlıklarını Lübnan'ın güney sınırına ihraç etme yoluna gitmesine karşı uyarıyoruz" ifadelerini kullandı.

Lübnan hükümeti, İsrail'in başkentinde gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin Birleşmiş Milletler'e şikayetçi olacağını duyurdu.

İSRAİL ORDUSU SALDIRIYLA İLGİLİ YORUM YAPMADI
İsrail, saldırıyı henüz üstlenmedi. İsrail parlamentosundaki vekillere suikast hakkında konuşmama talimatı verildiği öğrenildi.

İsrail ordusu da saldırıyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. 

İRAN SALDIRIYI KINADI
İran, İsrail'in Hamas‘ın Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri'nin hayatını kaybettiği Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısını kınadı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, yaptığı yazılı açıklamada, bu saldırıyla İsrail'in temellerinin terör ve suça dayandığını bir kez daha kanıtladığını ifade etti.

Ülkesinin saldırıyı şiddetle kınadığını ve sonuçlarından Tel Aviv ve destekçilerinin sorumlu olacağını belirten Kenani, İsrail'in terör eylemlerine karşı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) başta olmak üzere uluslararası kuruluşları derhal harekete geçmeye çağırdı.