13 Mayıs 2024 Pazartesi

İsrail'de halk Netanyahu'nun istifası istemiyle sokaklara çıktı

İsrail'de Tel Aviv, Hayfa, Batı Kudüs başta olmak üzere ülke genelinde, esir takası anlaşması ve Netanyahu'nun istifası talebiyle yapılan eylemlere on binlerce İsrailli katıldı.

İsrailliler, Gazze'de ateşkes ve esir anlaşması yapılması ile Başbakan Benyamin Netanyahu hükümetinin istifası talebiyle her cumartesi olduğu gibi dün de ülke genelinde eylemler düzenledi.

Hükümet karşıtı gruplara katılan on binlerce kişi, Gazze'deki çatışma ve esirlerin geri getirilmesi konusunda hiçbir yapılmamasına tepki gösterdi, hükümetin istifasını istedi.

Tel Aviv, Hayfa ve Batı Kudüs'ün yanı sıra Netanyahu'nun konutunun bulunduğu kuzeydeki Kayserya kentinin de aralarında bulunduğu çok sayıda noktada yapılan eylemlerin merkezi, on binlerce İsraillinin akşam saatlerinde toplandığı başkent Tel Aviv oldu. Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemelerine karşı yapılan gösterilerde sembolleşen, polisin demir bariyerlerle kapattığı Kaplan Caddesinde bir araya gelen binlerce kişi Netanyahu ve hükümet aleyhine pankart, afiş ve dövizler taşıdı.

Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin yakınları da yakındaki Savunma Bakanlığı önünde eylemdeydi. Esirlerin bir an önce evlerine dönmesi çağrıları yaparak davullar ve düdükler çalan protestocular, "Hepsi hemen eve", "Yardım" yazılı dövizler taşıdı, "(Netanyahu) Bibi esirleri serbest bırak" sloganını attı.

Kaplan Caddesi’nden yürüyerek bakanlık binasının önüne gelen göstericiler, esir takası talep edenlerle birlikte eylemlerini sürdürdü. Kitle, buradan ayrılarak kalabalık gruplar halinde kentin sokaklarında yürüdü. İsrail polisi, kentin ana arteri Ayalon Otoyolu'na demir bariyerler kurdu, otoyola çıkmak isteyen kitleye atlı polisler saldırdı.

Sahil kenti Hayfa'nın yanı sıra kuzeyde Kayserya kentindeki Netanyahu'nun şahsi konutu çevresinde de binden fazla gösterici İsrail bayrakları, davul ve düdüklerle toplandı.

Batı Kudüs'te de binlerce kişi, esirlerin serbest bırakılması için hükümetin anlaşma yapması ve erken seçim talebiyle yürüdü. Hükümetin istifası ve Gazze Şeridi'ndeki esirlerin geri getirilmesi için bir an önce anlaşma imzalanmasını isteyen İsrailliler, ülkenin farklı yerlerinde yolları ve kavşakları kapattı.

ESİRLER İSRAİL'İN SALDIRILARININ HAYATLARINI TEHLİKEYE ATTIĞINI SÖYLEDİ
Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, ellerindeki 2 İsraillinin "esir takası anlaşması" yapılması ve evlerine dönmeleri için hükümete çağrı yaptığı bir video yayımladı. Kassam Tugaylarının Telegram hesabından yayınlanan videoda, esirler İsrail ordusunun saldırıları altında zor şartlar altında yaşadıklarını ifade etmiş ve en kısa zamanda esir takası anlaşması yapılmasını istemişti.