28 Mart 2024 Perşembe

İsrail halkı bir kez daha sokaklara döküldü

İsrail'de Yüksek Mahkemenin yetkilerini kısıtlayan yasa tasarısına karşı halkın tepkisi sürüyor.

İsrail'de halk Netanyahu hükümetinin Yüksek Mahkemenin ve yargı sisteminin yetkisini sınırlandırarak parlamentoya daha fazla güç vermeyi öngören yasa tasarısına tepki göstermeye devam ediyor.

Başkent Tel Aviv başta olmak üzere pek çok kentte on binlerce insan bir kez daha yasa tasarısına karşı sokaklara döküldü. Sağcı siyonist Netanyahu hükümetine ve yargı bağımsızlığını zedeleyen yasa tasarısına karşı çıkan İsrailliler, Netanyahu'nun resminin yer aldığı "Suç bakanı" yazılı pankartlar taşıdı.

"Bu sadece sözde yargı düzenlemesiyle ilgili değil, demokrasiyle ilgili" diyen İsrailliler, mahkemelerin herkesin haklarını korumak için siyasetten bağımsız kalması gerektiğini savundu. Binlerce polis ve asker eylemlerde görev almayı reddederken, çok sayıda sendika genel grev çağrısı yaptı.

Yasa tasarısı kabul edilmesi durumunda halihazırda yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanan Netanyahu ve sağcı koalisyon üyelerine hakimlerin atanmasında son söz hakkı verecek. Ayrıca muhafazakar, siyonist çoğunluğun yer aldığı parlamentoya da Yüksek Mahkeme kararlarını tersine çevirme gücü verecek.