29 Nisan 2024 Pazartesi

İsrail Gazze'de 20 bin 424 Filistinli'yi katletti

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda Gazze Şeridi'nde katledilen Filistinlilerin sayısı 20 bin 424'e, yaralananların sayısı da 54 bin 36'ya yükseldi. Biden ve Netanyahu, yaptıkları telefon görüşmesinde Filistin halkına yönelik saldırganlığın sürdürülmesinde bir kez daha ortaklaşırken, Filistin Dışişleri Bakanlığı, Gazze'nin toplu mezarlığa dönüştürüldüğünü söyledi. İsrail askerleri geçtiğimiz günlerde İsrailli 3 rehineyi hedef gözeterek katlederken, Hamas dün açıklama yaparak 5 rehinenin daha İsrail askerleri tarafından öldürüldüğünü açıkladı.

Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ın Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref Kudra, son 24 saatte İsrail'in düzenlediği saldırılarda en az 166 Filistinlinin katledildiğini, 384 kişinin yaralandığını açıkladı.

Kudra, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda Gazze Şeridi'nde katledilen Filistinlilerin sayısının 20 bin 424'e, yaralananların sayısının da 54 bin 36'ya yükseldiğini duyurdu.

ORTA KESİMDE EN AZ 40 FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ
Filistin resmi haber ajansı WAFA, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine yönelik saldırılarını sürdürdüğünü, Gazze'nin orta kesimlerinde dün akşamdan bu yana devam eden bombardımanda 40 Filistinlinin öldürüldüğünü ve onlarcasının yaralandığını bildirdi.

CEBALİYE'YE AĞIR BOMBARDIMAN YAPILDI
İsrail ordusunun günlerdir karadan işgale çalıştığı kuzeydeki Cebaliye'de sivillerin evleri, İsrail savaş uçakları ve obüsleri tarafından hedef alındı. Bölgedeki er Rafi okuluna baskın düzenleyen İsrail askerleri, çok sayıda kişiyi alıkoydu ve kadınları okuldan silah zoruyla çıkardı. Cebaliye ve el Curn'un fosfor ve sis bombasıyla da hedef alındığı belirtildi.

Cebaliye'de İsrail güçlerinin sağlık ekiplerinin ulaşımını engellemesi sebebiyle enkazdakiler çıkarılamadığı için yaralılar ve hayatını kaybeden Filistinlilerin cenazesi sokaklarda kaldı.

GÜNEYE DE BOMBARDIMAN
İsrail'in en güneydeki Refah kentinin batısındaki Kanada mahallesinde Ebu el Avf ailesini hedef alan bombardımanında onlarca Filistinli yaralandı. Güneydeki Han Yunus kentine bombardımandan da ölü ve yaralı haberleri geldi.

HASTANE VURULDU, 13 YAŞINDAKİ ÇOCUK ÖLDÜ
Filistin Kızılayı, İsrail ordusuna ait insansız hava aracının, el Emel Hastanesi'ni hedef alarak, hastane içinde bulunan 13 yaşındaki Emir Rami Avde'yi öldürdüğünü duyurdu.

EN AZ 103 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ
Gazze'deki Hükümet Medya Ofisi de 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırılarında öldürülen gazeteci sayısının en az 103'e çıktığını açıkladı.

BM: İSRAİL BİR ÇALIŞANIMIZ VE AİLESİNDEN 70 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ
BM Kalkınma Ajansı, Gazze'de uzun yıllardır kendileri için çalışan İssam el Muğrabi ve ailesinden en az 70 kişinin öldürüldüğünü açıklayarak İsrail'e ateşkes çağrısı yaptı.

SEKİZ İSRAİL ASKERİ DAHA ÖLDÜ
Öte yandan, Gazze'deki saldırılarını 2,5 ayı aşkın süredir aralıksız ve ayrım gözetmeden sürdüren siyonist İsrail rejimi, kara savaşında kayıp vermeye devam ediyor. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'nde sekiz askerlerinin daha öldürüldüğü duyuruldu. Ölen askerlerin isim ve fotoğraflarının da yer aldığı açıklamada, söz konusu çatışmada yaralanan askerlerin de hastaneye kaldırıldığı bilgisi verildi.

7 Ekim'den bu yana karadan işgal sürecinde öldürülen İsrail askeri sayısı 152'ye yükselirken, toplam ölen asker sayısı da 485'e çıktı.

HAMAS: İSRAİL ASKERLERİ BEŞ REHİNEYİ DAHA ÖLDÜRDÜ
Hamas'tan dün yapılan açıklamadaysa, İsrail ordusunun hava saldırılarında beş rehinenin daha öldüğü açıkladı. Hamas'ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları'nın sözcüsü Ebu Ubeyde, söz konusu rehineleri tutan grupla temaslarını kaybettiklerini söyledi. İsrail askerleri, daha önce de beyaz bayrak taşımalarına rağmen üç rehineyi öldürmüştü. İsrail hükümeti, Ubeyde'nin açıklaması hakkında yorum yapmadı.

NETANYAHU VE BIDEN, KATLİAMIN SÜRMESİNDE ORTAKLAŞTI
Bu arada Filistin halkına yönelik katliamlarda ortaklaşan ABD Başkanı Joe Biden ile katliamın baş sorumlularından Binyamin Netanyahu telefon görüşmesi yaptı.

İsrail'in 'Savaşa devam'da ısrar ettiği ve Netanyahu'nun Gazzelilerin bir kısmının Mısır'a sürülerek kuzeyi kendi kontrolünde tutmak istediği, Biden'ın ise, Mısır'ın "Bunu bir seçenek olarak görmediği" cevabını verdiği belirtiliyor.

Netanyahu'nun, Gazze halkının başka bir yere sevk edilmesi teklifini, Tel Aviv'i ziyaret eden İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a da yaptığı öğrenildi.

İsrail Başbakanlık Ofisi, Netanyahu'nun Biden'a "İsrail'in tüm hedeflere ulaşılana kadar savaşa devam edeceğini" belirttiğini söyledi. Biden'ın ise, "Gazze'de artan ölü sayısı ve insani krizden duyduğu endişeyi dile getirdiği, ancak İsrail'e desteğini de yinelediği" bildirildi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da, Biden'ın Gazze'deki sivillerin korunmasını istediği öne sürüldü.

Netanyahu, dünkü haftalık kabine toplantısı sırasında da "ABD'nin İsrail'i askeri faaliyetlerini genişletmemeye ikna ettiği" yönündeki haberleri reddetti. El Cezire'nin haberine göre Netanyahu, "ABD'nin bölgedeki operasyonel faaliyetlerimizi engellediğini ve engellemekte olduğunu iddia eden yanlış yayınlar gördüm. Bu doğru değil. İsrail egemen bir devlettir. Savaştaki kararlarımız operasyonel değerlendirmelerimize dayanmaktadır ve bu konuda ayrıntıya girmeyeceğim" ifadelerini kullandı.

Netanyahu'nun görüşmede aynı zamanda "süresiz işgal" fikrini dillendirdiği aktarıldı.

'GAZZE SİVİLLER İÇİN TOPLU MEZARA ÇEVRİLDİ'
Batı Şeria'daki Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ni "siviller için toplu mezara" çevirdiği belirtildi, "İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinden güneyine kadar tüm bölgelerindeki saldırılarını artırdığına, tüm yerleşim alanlarını yok ettiğine ve Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki insanların tamamını hedef aldığına" dikkat çekildi.

BM: İSRAİL 'GAZZE'YE YARDIM' KARARINI ENGELLİYOR
22 Aralık'ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze'de genişletilmiş insani yardımların kesintisiz ve güvenli erişimi için "acil adım atılması"nı içeren karar kabul edilmesine rağmen, İsrail'in engellemeleri ve yoğun saldırıları nedeniyle yardımlar ulaştırılamıyor. BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Kurumu (UNRWA), "Gazze'ye anlamlı yardım sağlayamadıkları" uyarısında bulundu.

"İsrail'in BM'nin acil kesintisiz yardım kararının uygulanmasını engellediğini" belirten Filistin Yönetimi de, "soykırım" vurgusunu tekrarladı. Açıklamada, İsrail hükümetinin uluslararası topluma meydan okuduğu ve BMGK'nin 22 Aralık'ta aldığı kararın uygulanmasını engellediğine dikkat çekildi.

AÇLIKTAN ÖLÜM UYARISI
BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de açlığın "acil seviyeye" ulaştığını belirterek, "yarım milyondan fazla kişinin gıda yetersizliği riski, 5 yaşın altındaki 335 bin çocuğun yetersiz beslenmeden dolayı hayatını kaybetme riski altında olduğunu" duyurdu.