26 Nisan 2024 Cuma

İSPER işçileri haklarını istiyor

Enerji-Sen üyesi İSPER işçileri, ağır çalışma koşullarına dikkat çekerek taşeron firma yönetiminden taleplerini sıraladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı taşeron İstanbul Personel A.Ş. (İSPER) firmasında çalışan enerji işçileri, DİSK'e bağlı Enerji-Sen genel merkezinde basın toplantısı düzenleyerek taleplerini duyurdu.

İşçiler adına söz alan enerji işçisi Olcay Karabulut, yıllardır ağır çalışma koşulları ve çok sayıda iş kazasıyla karşı karşıya olduklarını belirtti. Teknik şartnamelerde 2023 yılı için 788 sayaç okuma personeli talep edilmesine rağmen İSPER'de 594 personel olduğunu kaydeden Karabulut, bu durumun iş yüklerini ağırlaştırdığının altını çizdi.

İstanbul'da abone sayısının 7 milyona yaklaştığına işaret eden Karabulut, "Ortak Sayaç Okuma projesinden kaynaklı artan ağır iş yükü, sahada eksik personelle çalışılması, 32 lira yemek ücretinin verilmesi ve masa başı şeflerinin sahayı tanımamalarından kaynaklı işlerin aksamasına ve sahada çalışan personellerin yeterli beslenemedikleri için fiziksel- zihinsel bitkinliğe, ağır iş yükünden kaynaklı kronik hastalıklara ve iş kazalarına sebebiyet vermiştir" ifadelerini kullandı.

Karabulut taleplerini şöyle sıraladı:
🔹"Atılan günlük iş sayısı, gece saat 00.00 yerine akşam en geç saat 21.00'da atılmalıdır.
🔹Bakanlığın 1 Ocak 2023 tarihinde açıkladığı 118 TL olan yemek ücretinin geriye dönük olarak ocak ayı itibari ile uygulanarak farklar işçilere verilmelidir.
🔹Her geçen gün temel ihtiyaçlara gelen zamlarla birlikte saha da çalışan personeller için yemek ücreti haricinde çay, su, tuvalet gibi ihtiyaçların karşılanabilmesi için günlük 50TL sokak harcırahı verilmelidir.
🔹Her geçen gün artan enflasyon ve derinleşen ekonomik kriz karşısında verilen maaşlar erimektedir. Cumhurbaşkanlığının açıklamış olduğu 1000 TL yakacak yardımının personellere uygulanmalıdır.
🔹Sosyal, bayram, doğal afet, doğum, ölüm, iş kazası, evlenme, eğitim gibi yardımlar günümüze uygun revize edilmeli ve bunlara ek olarak giyim yardımları yapılmalıdır.
🔹İSPER A.Ş'de çalışan İSKİ ve İGDAŞ işçileri kamu görevi yapmaktadır. Kamu işçilerinin hafta sonu çalışmadığı inkar edilemez bir gerçek olarak önümüzde durmaktadır. İSPER A.Ş üzerinden taşeron edilen enerji işçileri, kamu görevi yaptığı için hafta sonları çalışmaması gerekmektedir.
🔹İGDAŞ'ta vardiyalı çalışmaya geçileceği söylenmektedir. Lakin akşam gaz açma işlemleri yapılması tehlike arz etmektedir. Gündüz vaktinde bile tehlikeli mahalle, sokaklarda sorunlar yaşanıyorken, vardiya sistemi işçinin güvenliğini tehlikeye atacaktır.
🔹EYT ile birlikte emekliliğe ayrılanlardan doğru sahada çalışan personel sayısı her geçen gün azalmakta ve iş yükü asimetrik bir şekilde artmaktadır. Bu yüzden eksik personelin giderilmesi için işe alımlar yapılmalıdır.
🔹Eksik personel sayısı, yöneticiler ve şeflerin sahayı tanımaması, bölgesel çalışmaların yapılmaması gibi eksikliklerin getirdiği problemler sanal bir suçlu gibi algoritmaya atılmaktadır. Bu problemler çözüldüğünde sanal suçlu gibi gösterilen algoritmanın yanlış hesaplamaları da düzelecektir.
🔹2018  yılından önce işe giren işçilerin tazminatlarının güvence altına alınması, zira İSKİ, 2011-2015 yılları arasındaki çalışanların tazminatı bizim güvencemizdedir demiştir. Ayrıca 696 KHK kapsamında işçiler, geçmişe dönük feragatnamelerle açtıkları davalardan vazgeçmiştir. Lakin gelinen son noktada emekli olan enerji işçilerine, kurumlar zorluk çıkararak yapması gereken ödemeleri yapmamaktadır. Verilen sözün ivedilikle yapılması yerine getirilmesi,
🔹İSPER A.Ş çatısı altında çalışan özellikle ofis çalışanı ve bölge yöneticisi enerji işçilerine mesai yaptıkları zaman mesai ücretleri ödenmemektedir. Bu durumun düzeltilmesi ve mesai ücretlerinin ödenmesi gerekmektedir.
🔹Daha önceden kordinatör olarak çalışan personellerin sonrasında pc operatörlüğüne geçirildiğinde, kordinatör olarak çalıştığı zaman elde ettiği kazanılmış haklarında kayıplar söz konusudur. Kazanılmış hakların kaybedilmemesi adına gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.
🔹Şubeler de çalışan personellerin görev tanımları dışında başka bir görevde çalıştırılması söz konusu olamaz. Bu hem personele artı iş yükü getirirken hem de yasaya göre hukuksuzluk taşımaktadır.
🔹Sahada çalışan personellere gerekli 6331 sayılı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği kanununa göre sağlanmalıdır. (telefon tutucu, motorlara navigasyon konulmalı, mevsimine göre kıyafet verilmeli vs.)
🔹Şartnamelerde yer alan personel sayıları sahaya baktığımızda yetersizlik göstermektedir. 6 aylık periyotlarla nüfus güncellenmesi yapılıp bölgesel işler ve personel sayıları buna göre düzenlenmelidir. Şartnamelerde belirtilen personel sayısından fazla işe alım yapılmalıdır.
🔹Taban ücret; sosyal ve diğer haklar haricinde en az 14 bin TL olmalı ve 120 gün ikramiye uygulanmalıdır."

Karabulut, "Buradaki talepler taşeron şartlardan kurtulmanın talepleridir. Belediyeleri taşeron çalışma koşullarının ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Eşit işe, eşit ücret, eşit sosyal-demokratik haklar talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.