19 Nisan 2024 Cuma

İspanya'da yerel seçimler: Sağcı partiler yükselişe geçti

İspanya Başbakanı Sanchez, yerel seçim yenilgisi sonrası temmuzda erken seçim kararı aldı. Erken seçim açıklaması ülkenin sol partilerinin iki belediye ve bölgesel seçimde sağcı partiler karşısında büyük bir yenilgiye uğramasının ardından geldi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, partisinin bölgesel seçimlerde aldığı hezimetin ardından temmuz ayında erken genel seçime gidileceğini açıkladı. 

Televizyonda yaptığı konuşmada Sanchez, İspanya Kral VI. Felipe'ye "23 Temmuz Pazar günü" yapılması hedefiyle "Parlamentoyu feshetme ve genel seçim çağrısı yapma kararını" bildirdiğini açıkladı. Bakanlar Kurulunun bugün öğleden sonra acil toplanarak meclisi feshetme kararı alacağını da sözlerine ekledi.

Açıklama, ülkenin sol partilerinin iki belediye ve bölgesel seçimde sağcı partiler karşısında büyük bir yenilgiye uğramasının ardından geldi. 

"Sonuçları kabul ediyorum ve buna bir cevap vermenin gerekli olduğuna inanıyorum" diyen Sanchez, "En iyisi ülkenin siyasi gidişatını belirlemek için İspanyolların sözü almasıdır" ifadelerini kullandı. Seçimlerin normal şartlarda aralık ayında gerçekleştirilmesi gerekiyordu. 

İspanya'da 35,1 milyon seçmenin kayıtlı olduğu, 12 özerk yönetim parlamentosunun ve 8 bin 131 belediye meclisinin üyelerinin belirlendiği yerel seçimlerden mevcut durumda ülkede muhalefette olan sağ partiler güçlenerek çıktı.

Seçimler sonunda ülke genelinde oyların dağılımına bakıldığında ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) yüzde 31,5, sol koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) yüzde 28,11, muhalefetteki faşist Vox Partisi yüzde 7,18 oy aldı.

2019'daki son yerel seçimlerde bu oranlar PSOE yüzde 29,26, PP yüzde 22,23, Vox ise yüzde 2,9 şeklindeydi.

PP, bu yerel seçimlerde PSOE'nin elinde olan 10 özerk yönetimden 6'sını kazandı.