20 Nisan 2024 Cumartesi

'İşgale, sömürgeciliğe karşı 1 Mayıs'a çağırıyoruz'

TKŞ'nin Hesekê'de düzenlediği "İşgalciliğe ve kapitalist sömürüye karşı yaşasın 1 Mayıs, yaşasın Rojava devrimi" sempozyumuna katılan kurum temsilcileri ETHA'ya değerlendirmelerde bulundu. Kurum temsilcileri düzenlenecek 1 Mayıs etkinliklerine katılım çağrısı yaptı.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) Hesekê'de, "İşgalciliğe ve kapitalist sömürüye karşı yaşasın 1 Mayıs yaşasın Rojava devrimi" şiarıyla sempozyum düzenledi.

ETHA'ya konuşan Sempozyum Hazırlık Komitesi'nden TKŞ Temsilcilerinden Cemîl Sîdwo, Abdulhalîm Osman, Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) Sözcüsü Fadya Sîdo ve Emekçiler Birliği'nden Esed Elî sempozyum ve 1 Mayıs'a ilişkin değerlendirmede bulundu.

FADYA SÎDO: ÖZELLİKLE KADINLAR HAKLARINA SAHİP ÇIKABİLMELİ
Dünya işçi ve emekçilerinin 1 Mayıs'ını kutlayarak konuşmasına başlayan Fadya Sîdo, 1 Mayıs'ın kapitalizme ve sömürgeciliğe karşı direniş günü olarak tarihe yazıldığını söyledi. Sempozyumu işçilerin, emekçilerin, kadınların ve halkların 1 Mayıs'ın tarihini, sınıf mücadelesinin önemini anlamaları amacıyla gerçekleştirdiklerini belirten Fadya Sîdo, "Bütün işçi ve emekçiler bu günün kapitalizme, işgalciliğe ve sömürgeciliğe karşı var edildiğini bilmeli. '1 Mayıs'ın içeriği ne? 1 Mayıs neden tarihe yazılmış' tartışmalarımızda bunlar da vardı. Sempozyumumuzun amacı bütün işçilerin, emekçilerin, kadınların hakları, sorumlulukları nedir bunun bilincine vardırılmasıydı" dedi.

BAAS rejiminin Suriye topraklarında 1 Mayıs'ın içeriğini boşalttığını hatırlatan Fadya Sîdo, sempozyum diğer amacının işçilerin, emekçilerin, kadınların devrimle daha fazla bağ kurmasını sağlamak olduğunu vurguladı. Fadya Sîdo, Rojava devriminin kadın devrimi olduğunu hatırlatarak, kadınların evde ve işte iki kat sömürüye maruz kaldığını söyledi. "Özellikle kadınlar haklarına sahip çıkabilmeli. Kapitalist sistemlere, sömürgeciliğe karşı durmalı ve haklarını savunmalıdır" diyen Fadya Sîdo, kadınlara emeğine sahip çıkma, örgütlenme çağrısında bulundu. Fadya Sîdo, kadınların haklarını, özgürlüğünü böyle elde edebileceğine vurgu yaptı.

KADINLARA 1 MAYIS GREVE ÇIKIN ÇAĞRISI
Kadınlara 1 Mayıs günü greve çıkma çağrısı yapan Fadya Sîdo, konuşmasını şöyle sürdürdü: "O günü hem evlerde hem sokakta hak mücadelesinin sürdürülmesinin özel bir günü haline getirin. Kadınlar kendilerini, birbirlerini savunabilmelidir. Birbirlerinin haklarına sahip çıkabilmelidir. En temel çağrımız budur."

SÎDWO: İŞÇİLER SEMPOZYUMA GÜÇLÜ KATILIM SAĞLADI
Sempozyum Hazırlık Komitesi'nden Cemîl Sîdwo sempozyuma işçilerin katılımının güçlü olduğu bilgisini paylaştı.

Komünist Devrimci Hareket olarak Hesekê'de düzenledikleri sempozyuma, Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo, Kobanê, Hesekê, Dirbêsiyê, Til Temir, Til Birak gibi çok sayıda kentten katılım olduğunu söyleyen Sîdwo, "İşçilerin katılımı oldukça iyiydi. Yaşadıkları zorlukları ve sorunları dile getirdiler. Burada önümüze birçok hedef koyduk. Bu esaslar üzerinden yaşadıkları sorunları çözebilir birlikte zafere ulaşabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Sempozyumda Ortadoğu ve dünya işçilerinin 1 Mayıs'a katılımının önemine dikkat çekmek istediklerini belirten Sîdwo, kapitalizme karşı sosyalist mücadeleyi büyüteceklerini vurgulayarak, "Yaşasın sosyalizm. Kahrolsun kapitalizm" sözleriyle konuşmasını tamamladı.

OSMAN: İŞGALE VE SÖMÜRGECİLİĞE KARŞI 1 MAYIS'A KATILALIM
Sempozyum Hazırlık Komitesi'nden Abdulhalîm Osman da sempozyumda, işçilerin 1 Mayıs'tan ne anladığı, Rojava devriminde nasıl rol oynadığı, sınıf mücadelesinin hangi düzeyde olduğu üzerine tartıştıklarını aktardı.

İşçi ve emekçilerin katılımını sağlamak için yoğun bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Osman, "Bu sempozyumdan sonuç çıkmasını istiyoruz. Komünist Devrimci Hareket olarak kendimize görevler çıkardık. Yaşanan sorunları, eksikleri çözmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi. Osman, işçi ve emekçileri, kadınları, halkları, işgale ve sömürgeciliğe karşı 1 Mayıs'a katılmaya çağırdı.

ELÎ: İŞÇİLERİN HAKLARI İÇİN EMEKÇİLER BİRLİĞİ'Nİ KURDUK
Sempozyum katılımcılarından Emekçiler Birliği Yöneticisi Esed Elî, öncesinde birçok sorun yaşayan işçilerin, devrimden sonra haklarına eriştiğini söyledi. Rojavalı işçilerin haklarına sahip çıkabilmesi için bir örgüte ihtiyacı olduğunu bu amaçla Emekçiler Birliği'ni kurduklarını aktaran Elî, "Bütün işçileri ve emekçileri 1 Mayıs'a çağırıyoruz" diye konuştu.