23 Nisan 2024 Salı

İran'da öğrencilere dönük kimyasal gaz saldırıları sürüyor

İran'da kız öğrencilerin eğitim-öğrenim haklarını sabote etmeye dönük kimyasal gazlı saldırılar sürüyor. 6 Mayıs günü yapılan saldırılarda çok sayıda öğrencinin gazdan etkilendiği duyuruldu.

Geçtiğimiz Eylül ayında Jîna Mahsa Amini'nin gözaltında ölümü sonrası başlayan ayaklanmada öğrenci gençlik etkin olarak yer almış aylarca okul boykotları ve direnişler sürmüştü.

Toplumsal mücadeleyi bastırmanın bir biçimi olarak Rojhilat ve İran kentlerinde okullara dönük kimyasal gazlı saldırılar başlatılmıştı. İnsan hakları kurumları ve ailelerin geliştirdiği tepkilere rağmen kimyasal saldırılar önlenmediği gibi yapanlar da henüz açığa çıkartılmış değil.

TEPKİLERE RAĞMEN SALDIRILAR SÜRÜYOR
Son olarak 6 Mayıs'ta Rojhilat'ın Merivan kentinde iki okul ve Hemedan kendindeki bir okula yapılan kimyasal saldırı neticesinde çok sayıda kız öğrenci zehirlendi.
Hengaw İnsan Hakları Örgütü, öğrencilerin ailelerinin çocuklarının can güvenliği için okuldan almak istediklerini ‘güvenlik güçleri'nin buna engel olduğunu duyurdu.
Rojhilat ve İran'lı İnsan Hakları Aktivistleri, hukukçular, okullarda yaşanan kimyasal saldırılara karşı İran hükümetinin sorumluluk üstlenerek saldırının sorumlularının açığa çıkartılması, bu saldırılardan maddi ve manevi olarak etkilenenlerin zararlarını tanzim edilmesi çağrısında bulundu.

ÖĞRETMENLER SENDİKASI TOPLANTI ÖRGÜTLÜYOR
İran'daki Öğretmenler Sendikaları Koordinasyon Konseyi, okullara yaşanan bu gelişmeleri protesto etmek ve öğretmenlerin koşullarının iyileştirilmesi ve taleplerinin karşılanması için önümüzdeki günlerde öğretmenler toplantısı düzenleyeceğini duyurdu.

İRANDA 10 GÜNDE 42 KİŞİ İDAM EDİLDİ
İran İnsan Hakları Örgütü, yayınladığı bir raporda 10 günde 42 kişinin faşist İran Molla rejimi tarafından idam edildiği açıkladı. Yayınladığı raporda 2023 yılının ilk 4 ayında en az 5'i Kürt olmak üzere 199 kişinin idam edildiğini duyurdu. Örgüt söz konusu raporda, faşist İran molla rejiminin her 6 saatte bir kişiyi idam ettiğine dikkat çekti.