28 Mart 2024 Perşembe

İran'da 40 kadın öğrenci üniversiteden çıkarıldı

İran'da son bir ayda 40 kadın öğrenci üniversiteden çıkarıldı. Öğrencilere önceden haber verilmezken haklarında suç oluşturacak herhangi bir delil de yok.

İran'da hükümetin tüm saldırılarına rağmen Jina Mahsa Amini'nin katledilmesinin ardından başlayan, "Jin, jiyan, azadî" eylemleri sürüyor. Eylemlerde en çok kadınlar hedef alınırken son bir ayda 40'ran fazla kadın öğrenci üniversiteden çıkarıldı. 

Üniversite güvenliği tarafından üniversiteye alınmayan öğrencilere önceden haber verilmezken, haklarında suç oluşturacak herhangi bir belgeye dayalı delil de yok. İran'daki Öğrenci Birliği Konseyinin açıklamasına göre ülkede asker ve polis öğrencileri baskı altına almaya çalışıyor. 

Açıklama şöyle devam etti: "İki gün önce Celal Al-Ahmad'ın Tahran Üniversitesi’ndeki yurtta kalan 20’den fazla öğrenci yarıyıl eğitimden menedilirken, kaldıkları yurttan da çıkarıldı. Tahran Üniversitesi yönetimi öğrencilere yönelik eğitimden yoksun bırakma ve okuldan atma gibi disiplin cezalarını otoritelerini korumak için bir araç olarak kullanıyor. Amaçları halk ayaklanmasını bastırmaya yöneliktir."

Tutuklandıktan sonra zorunlu başörtü kuralını reddeden Al-Zahra Üniversitesinde resim öğrencisi ve öykü yazarı olan Sepideh Rishno'nun da iki dönem eğitimden menedildiğinin belirtildiği açıklamada, Sepideh Rishno hakkında yeni bir dava açıldığı ifade edildi. Sepideh Rishno'nun Evin'deki Cumhuriyet Savcılığı tarafından ifadeye çağrıldığının kaydedildiği açıklamada, Sepideh Rishno'nun hakkındaki suçlamaları öğrenmek için Evin Cumhuriyet Başsavcılığına başvuracağı belirtildi.

Açıklamada, ayrıca polis tarafından Tahran'daki Beheshti Üniversitesinin de aralarında bulunduğu çeşitli üniversitelerden bazı öğrencilerin 20 Mayıs’ta "infaz dalgasını protesto etmek için" bir toplantıya çağrıldığı aktarıldı.