12 Mayıs 2024 Pazar

İran molla rejimi Kürtlere dönük baskıları artıyor

Kirmanşah'ta gözaltına alınan bir Kürt işkence ile katledildi. İran İnsan Hakları Örgütleri yargılamalarda hukuksuzluğa dikkat çekti.

Faşist İran molla rejimi Kürtlere dönük saldırısını sürdürüyor. İki gün önce Kirmanşah'ta polisle çatıştığı iddiasıyla gözaltına alınan Peyman Abdi adlı Kürt gözaltında gördüğü yoğun işkenceler nedeniyle komaya girdi. Kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Askeri hastane doktorlarının Abdi'nin ailesine başına aldığı sert bir cisim darbesi sonucu hayatını kaybettiğini belirtirken rejim güçleri ise gözaltı merkezinde yemek yerken boğularak yaşamını yitirdiğini iddia ettiler.

İRAN İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ İRAN'DA İDAM CEZALARINDA ARTIŞA DİKKAT ÇEKTİ
Rojhilat'lı dört siyasi tutsak, Mohsen Mazlum, Muhammed (Hicir) Faramarzi, Vefa Azarbar ve Pejman Fatehi, Tahran İran İslam Devrim Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırıldı ve davaları Yüksek Mahkemenin dokuzuncu şubesi tarafından onandı. İran İnsan Hakları Örgütü (HRNGO) yayınladığı açıklamada infazın her an uygulanabileceği konusunda kamuoyunu uyardı.

Rojhilat Komaleh parti üyesi dört Kürtle ilgili İran medyasında, "İsrail ajanı olduklarını, Isfahan kentinde sabotaj eylem hazırlığındayken tutuklandıklarını" iddia etsede Komaleh Partisi tarafından yapılan açıklamada , "İran rejiminin iddialarının temelsiz olduğunu" ve "daha fazla insanı ve protestocuyu bastırmak için böyle bir senaryonun oluşturulduğunu belirtti.

Aileleri tutsaklar arasında da iletişimlerin koptuğuna dikkat çeken HRNGO, idamların toplumsal korku oluşturmak için uygulandığını kaydetti. İran İnsan Hakları koordinatörü Amiriy Moghaddam, "İdam cezası sadece insanlık dışı olmakla kalmıyor, aynı zamanda bu dört siyasi mahkum da, idam cezasındaki diğer pek çok kişi gibi temel adil yargılanma haklarından mahrum bırakılıyor. Ve onların cezaları, İslam Cumhuriyeti'nin kendi yasalarına göre bile hukuka aykırı. Yetkililer protestoları önlemek için toplumsal korkuyu aşılamaya artan ihtiyaçları göz önüne alındığında, güvenlik suçlamalarıyla karşı karşıya kalan bu mahkumların ve diğer pek çok kişinin idam edilme riski çok yüksek" dedi.

SAVUNMA HAKLARI ENGELLENEREK CEZALAR ONAYLANIYOR
Kürt basınında yer alan haberlere göre Jina Mahsa Emînî'nin katledilmesiyle başlayan halk ayaklanmasına katıldığı için tutuklanan Kürt siyasi tutsaklara verilen hapis cezaları da onaylandı. Nasiri Rezayi, Vahid Çawerwan, Muhammed Hasan Hasli, Azim Yadgari, Sedulah Ayini, Ferşad Ayini, Hüseyin Bapirwend ve Doktor Bextiyar Mihemed Zade isimli 8 kişinin ayaklanmaya katıldıkları gerekçesiyle 2-12 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi.