25 Nisan 2024 Perşembe

Irak polisinin DAİŞ'lileri Şengal'e getirmesine karşı halk sokaklarda

Irak federal polisi ve Irak ordusunun 2014 yılındaki Şengal fermanında yer alan iki DAİŞ'liyi Şengal'e yerleştirmesi üzerine başlayan sokak eylemleri sürüyor. Gösterilerin ardından bahsi geçen 2 DAİŞ'li gözaltına alındı. Halk DAİŞ'lilerin kendisine teslim edilmesini istiyor.

Şengal halkının, Êzidî halkına yönelik DAİŞ çetesinin gerçekleştirdiği fermanda yer alan kişilerin Şengal'e getirilmesine yönelik tepkileri sürüyor.

Irak federal polisleri ve Irak ordusu, 2014 yılında Êzidî halkına yönelik fermandan sonra Şengal'i terk eden bazı ailelerin Şengal'e geri dönmesini sağladı. Ancak getirilen aileler arasında Êzidî halkına yönelik DAİŞ çetesinin gerçekleştirdiği fermanda yer alanlar olduğu ortaya çıktı.

Halkın, DAİŞ çetesinin Şengal'a getirilmesine tepki göstererek sokağa çıkmasının ardından 2 DAİŞ'li gözaltına alındı. Halk DAİŞ'lilerin tutukluğu polis karakolu önünde toplanarak, bu kişilerin kendilerine teslim edilmesini istedi. Halkın bekleyişi sürüyor.

DAİŞ çetesinin 2014 yılında ailesi ve akrabalarıyla birlikte kaçırdığı genç bir kadın, başından geçenleri anlattıktan sonra, yıllar sonra Irak güçleri tarafından Şengal'e getirilen bir çete ile karşılaştığını söyledi. Babası, kardeşleri, amca ve dayılarının DAİŞ'in elinde olduğunu, akıbetleri hakkında hiçbir bilgiye ulaşamadıklarını söyleyen genç kadın, "Hiçbir şey olmamış gibi, DAİŞ'li değillermiş gibi rahatlıkla Şengal'e getirildiler. Irak Asayişi ve ordusu onlarla birlikteydi. 'Evimizden çıkmalısınız' dediler. Getirilenlerden birini hemen tanıdım. Musul'daydı, DAİŞ çeteleriyle birlikteydi. Benimle konuşmuştu. Konuşmasaydı belki tanımazdım. Neden bunu söylüyorum. Şengal'e geri getirilenler arasında yüzlercesi olabilir" dedi.

Öte yandan Irak polisi, Êzidxan Asayişi ve YBŞ güçleri bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, Êzidxan Asayişi ile YBŞ güçlerinin gözaltına alınan 2 çetenin soruşturmasında yer alması kararlaştırıldı.