19 Nisan 2024 Cuma

İliç'teki siyanür katliamını bir işçi belgeledi

Anagold Madencilik şirketinin neden olduğu ve Fırat Nehri ve bölgedeki yeraltı suları ve doğayı zehirleyen siyanür katliamını bir işçi belgeledi. Toprağa dökülen siyanürün aynı gün değil 4 gün sonra toplandığını ve toprakla karıştırılarak başka bir alana taşındığını anlatan vinç işçisi, valilik ve şirketin açıklamalarının gerçeğin üstünü örttüğünü de ortaya çıkardı.

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik şirketine ait siyanürün taşındığı borularından birinin patlaması sonucu Fırat Nehri'ne 20 ton siyanür boşaltıltılmıştı. Erzincan Valiliği, toprağa dökülen siyanürün birkaç saat içinde toplandığını ve Fırat Nehri'ne dökülmediğini iddia ederken, siyanürün toprakla karıştırılarak başka bir alana taşınması çalışmasına katılan bir işçi, valiliği yalanladı.

Gece yarısı karanlıkta yapılan çalışmanın siyanürün dökülmesinden 4 gün sonra yapıldığını anlatan vinç işçisi, çalışmayı 25 Haziran günü yaptıklarını anlattı. 21 Haziran günü yaşanan olaydan sonra hiçbir müdahale bulunulmayarak siyanürün büyük bir doğa ve canlı katliamı yapmasının önünü açan Anagold şirketi ve valilik, temizleme çalışmasında yer alan işçilerini de tehlike attı.

Çalışma sırasında video çekimi yaparak yaşananları anlatan vinç işçisi, kendilerine siyanürlü toprağı taşıyacakları bilgisi verilmediğini, rızalarının olup olmadığının sorulmadığını söylüyor. Ayrıca görüntülerde çalışmalara katılan işçilere korucu herhangi bir malzeme verilmediği görülüyor.