17 Mayıs 2024 Cuma

İkinci yılında OHAL mağduriyetlerini araştıran rapor açıklandı

Ömer Faruk Gergerlioğlu: "Mağdurlar İçin Adalet topluluğu, ezilenlerin, ötekileştirilenlerin, sömürülenlerin tarafındadır. Bizler, kimsenin mağdur ve mazlum olmaması için varız. Hep birlikte, huzur içerisinde, insanca yaşamak için, herkes için adalet istiyoruz." OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname'lerle görevlerinden ihraç edilen binlerce kişinin yaşadığı sorunları araştıran "Mağdurlar İçin Adalet Topluluğu", kapsamlı bir rapor yayınladı.

Raporun açıklandığı basın toplantısında konuşan Ömer Faruk Gergerlioğlu, OHAL'in, KHK mağdurlarını derinden sarmaya devam ettiğini ifade etti ve "KHK ve OHAL kabusu artık tüm toplumu tüm yönleriyle etkiliyor. Ekonomik, sosyal, siyasal, bilimsel anlamda çok büyük etkilerini gördük" dedi. KHK mağdurlarından 10 bin kişinin çalışmaya katıldığını ve bunlardan 3776'sının çalışmayı tamamladığını söyleyen Gergerlioğlu'nun ardından Adıyaman Üniversitesi'ndeki görevinden ihraç edilen Doç. Dr. Bayram Erzurumluoğlu, rapor heyetinin başındaki isim olarak bir sunum gerçekleştirdi.

Rapora göre, KHK/OHAL mağduru katılımcılar OHAL mağduriyetleri öncesine göre aylık yüzde 77’sini kaybetti. OHAL, doğrudan mağduriyeti olmayanları da ortalama yüzde 25 oranında fakirleştirerek onları da OHAL’in “üçüncül mağdurları” kategorisine yerleştirdi.

Raporda ayrıca şunyar belirtildi: "Mağdur yakınları, akrabalarının yüzde 43,8’inin halen tutuklu olarak yargılamalarının devam etmekte olduğunu belirtti. "Mağdur yakınlarının çektikleri sıkıntıların en büyüğü ekonomiktir (yüzde 95,3). İkinci sırada, itibarsızlık ve sosyal dışlanma (86,6); üçüncü sırada ise psikolojik (yüzde 84,6) sıkıntılar gelmekte."

"Mağdur yakınları yaşadıkları mağduriyetler nedeni ile yüzde 53,6 oranında tıbbi/psikolojik destek alma ihtiyacı da hissetmişlerdir. Ancak, bu ihtiyaç, sadece mağdurların “eşleri” ile sınırlandırıldığında, bu oran yüzde 65,3’ü bulmaktadır. Fakat, mağdur eşlerinin, büyük bir kısmının, artık, sağlık güvenceleri de kalmadığı için yüzde 67,7’si herhangi bir tıbbi /psikolojik desteğe de ulaşamamaktadır."

"Tutuklu yakınları bulunan OHAL/KHK mağduru aileler, tutuklu yakınlarının, kendilerinin ikamet ettikleri yerlerden, yüzlerce kilometre uzakta tutuldukları, bu sebeple onları ziyaret edebilmek için 1000 km’ye kadar yol gidip gelmek durumunda kaldıkları, bu durumun yarattığı maddi külfetlere ilave olarak, trafik kazası geçirebildikleri veya riskler yaşadıkları konusundan oldukça şikayetçidirler."