19 Mayıs 2024 Pazar

İki üniversitede 1 Mayıs tutuklamalarına tepki

Boğaziçi Üniversitesi ve ODTÜ'de öğrenciler, 1 Mayıs'ta Taksim'e yürüme iradesi gösterdikleri için 49 devrimcinin tutuklanmasına tepki gösterdi.

1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nde Taksim'e yürüme iradesi gösteren çok sayıda devrimcinin işkenceyle gözaltına alınması ve 49 devrimcinin tutuklanması Boğaziçi Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) protesto edildi.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ
Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrenciler, Kuzey Kampüs'te bulunan kafeteryada yan yana gelerek sloganlarla Kuzey Piramit önüne yürüdü.

Yürüyüş boyunca iktidarın devrimcilere dönük gözaltı, işkence ve tutuklama saldırılarına tepki gösterilerek, 1 Mayıs'ta Taksim iradesi gösteren, devletin siyonizmle işbirliğini teşhir eden ve İbrahim Kaypakkaya şahsında devrimci değerlere sahip çıkan devrimcilere gözdağı vermek istediği vurgulandı.

Yürüyüşün ardından Kuzey Piramit önünde basın açıklaması okundu. Açıklamada, "Taksim iradesi teslim alınamaz, meydanlar halka kapatılamaz! Tutuklamalar serbest bırakılsın!" pankartı açıldı.

Tutuklanan 49 devrimciden 3'ünün Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi olduğu, çoğunun ise gençlerden oluştuğu kaydedilen açıklamada, "Yasaklamalarınız, saldırılarınız, milyonlarca insanı her gün açlığa ve sefalete mahkum eden bu düzene karşı mücadelemizi engelleyemez. 1 Mayıs günü nasıl omuz omuza, hep beraber direndiysek bu mücadeleyi de yine hep beraber kampüslerde, sokaklarda, işyerlerinde, meydanlarda büyüteceğiz. Denizlerin yolunda, Filistin'in yanında olacağız. Halkın önüne kurulan tüm barikatları ortak mücadelemizle aşacağız. Arkadaşlarımızı geri alacak, ne kadar baskılarsanız o kadar artacak ve yayılacak, Taksim'i özgürleştireceğiz" denildi.

Yürüyüş ve eylem boyunca sık sık "Taksim bizimdir savunacağız!", "Umut, yürek, isyan Taksim'e bin selam!", "Siyonist İsrail, Filistin'den defol!", "1 Mayıs alanı Taksim Meydanı!" ve "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!" sloganları atıldı. 

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
ODTÜ öğrencileri, 1 Mayıs'ta Taksim'e yürümek isteyenlere yönelik gözaltı ve tutuklama saldırısını protesto etti.

"Taksim bizimdir!" yazılı pankartın açıldığı eylemde "Baskılar bizi yıldıramaz!", "Her yer Taksim her yer direniş!" sloganları atıldı. 

apılan açıklamada "Asıl suç olan işçi sınıfının gününde onun karşısına dikilen barikatlardır, milyonlar açlık sınırında yaşaması, kadınların her gün öldürülmesi, insanca yaşam isteyenlerin tutuklanması suçtur" denildi.

Eylem sloganlarla sona erdi.