26 Nisan 2024 Cuma

İki kolunu kaybeden yatalak hasta tedavisi bitmeden tutuklandı

Kapıldığı elektrik akımı sonucu iki kolunu da kaybeden ve tedavisi devam eden ağır hasta Necdet Erik, sedyeyle çıkarıldığı hastaneden mahkemeye götürülerek tutuklandı. Duruma tepki gösteren İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu ve Erik'in ailesi, Erik'in derhal serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, tedavisi sürerken tutuklanan ağır hasta tutsak Necdet Erik'in serbest bırakılmasını istedi. Şube binasında gerçekleştirilen basın toplantısında salona "Hukuksuzca tutuklanan ağır hasta mahpus Necdet Erik serbest bırakılsın" pankartı asıldı. Erik'in ailesi ve avukatlarının da katıldığı toplantıda basın açıklamasını Avukat Ümmühan Kaya okudu.

Kaya, Necdet Erik'in yaklaşık 40 gün önce Siverek'te evinin yakınındaki elektrik direğinden çıkan yüksek gerilime kapılarak ağır bir biçimde yaralandığını aktardı. Vakanın ağırlığı sonucu Diyarbakır'dan İstanbul'daki Başakşehir Çam Sakura Hastanesi'ne kaldırılan Erik'in bütün tedavilere rağmen sol kolunun kesilmek zorunda kalındığını belirten Kaya, hastaneye gelen polislerin "Necdet'in tutuklaması var" diyerek günlerce hastane odası önünde beklediğini kaydetti.

"Necdet Erik 15 gün boyunca Başakşehir Çam Sakura Hastanesinde kaldıktan sonra Kartal Lütfi Kırdar Hastanesine sevk edildi. Burada da sağ kolu kesildi. Ağır yanık oluşan sol bacağı için ise nakil yapıldı" diyen Kaya, tedavisi devam eden Erik'in 29 Haziran'da mahkemeye götürülmek üzere sedyeyle hastaneden çıkarıldığını dile getirdi. Erik'in çıkarıldığı mahkemece tutuklandığını ifade eden Kaya, tek başına yaşamını idame ettiremeyen Erik'in Maltepe 1 Nolu L Tipi Hapishanesi'ne götürüldüğünü söyledi.

Kaya, şöyle devam etti: "İki kolu olmayan, tüm vücudu ağır yanıklar içinde olan, altı bezlenen yatalak hasta mahpus Necdet Erik derhal serbest bırakılsın. Bu koşullardaki bir kimsenin tutuklanması hem hukuka hem de insan haklarına aykırıdır."

ERİK: HER AN ÖLÜMLE KARŞI KARŞIYA
Kaya'dan sonra söz alan Erik'in abisi Abidin Erik, kardeşinin bir iftira sonucu tutuklandığını ve dava ilk açıldığında çıktığı mahkemede delliler sonucu serbest bırakıldığını aktardı. Davanın bir üst mahkemeye çıkarılması sonucu kardeşi hakkında tekrar tutuklama kararı verildiğini ifade eden Erik, "Necdet suçsuzdur, sadece bir iftiraya kurban gitmiştir. Ben Necdet'in bir an önce tahliye olmasını istiyorum. Yarası çok kötüdür, her an enfeksiyon kapabilir. Gerçekten her an ölümle karşı karşıyadır" dedi.

Erik'in hapishane koşullarında yaşamını sürdüremediğine dikkat çeken abisi Abidin Erik, cuma günü kardeşinin görüşüne gittiğini ve kardeşinin tedavi hakkının gasp edildiğini vurguladı. Kardeşinin pansumanlarının dahi değiştirilmediğini anlatan Erik, yaralarının gün geçtikçe kötüleştiğinin, kardeşinin ağrıları yüzünden uyuyamadığının altını çizdi.