21 Mayıs 2024 Salı

'İhraç edilen büro emekçileri adalet bekliyor'

KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerinin, iade talebiyle yaptıkları bavuruların, en temel demokratik hakların "suç" olarak görülmesi nedeniyle iptal edildiğini belirten BES, Danıştay, Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarına açıkça aykırı olan bu tutumdan vazgeçilmesini istedi.
Büro Emekçileri Sendikası (BES), Kanun Hükmünde Kararname'lerle görevlerinden ihraç edilen üyelerinin uğradığı hukuksuzluğa dikkat çekildi.
 
BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, OHAL bahane edilerek, KHK mağdurlarının yargı yolu ile haklarını aramalarının engellendiğini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan bir çok başvurunun da reddedildiğini bildirdi. Hükümetin, yargı süreçlerini uzatma amacıyla kurduğu Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun, karara bağladığı 50 binin üzerindeki dosyanın yüzde 90’ından fazlasını reddettiği kaydedildi.
 
"Kurumda iş bırakma eylemi gerçekleştirmek", "Berkin Elvan'la ilgili düzenlenen eylemlere katılmak", "odasının kapısına 'bu işyerinde grev var' yazısı asmak", "yaşadığı ilin milletvekilleri ile görüştüğü", "ihraç olan arkadaşının evine geçmiş olsun ziyaretine gittiği" gibi suç unsuru taşımayan gerekçelerle BES üyelerinin yaptığı başvuruların reddedildiğine dikkat çekildi.
 
BES, başvurusu reddedilen üyeleriyle ilgili Ankara İdare Mahkemesi'nde açılan davaların sürdüğünü, sürecin takip edildiğini bildirdi. 
 
Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Komisyon kararı sonrasında tarafımızca açılan davalarla ilgili mahkemelere aynı kamu kurumları tarafından gönderilen personel bilgi dosyalarında, kamu emekçilerinin ‘yasadışı örgütler ile iltisakî, irtibatı ve mensubiyeti olduğu yönünde’ somut herhangi bir bilgi yer almamaktadır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesiyle güvence altına alınan adil yargılama ilkesine, masumiyet karinesine, disiplin hukukunun temel ilkelerine, savunma hakkına ilişkin anayasal ve yasal kurallara, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa, Danıştay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına açıkça aykırı olan bu tutumdan bir an önce vazgeçilmelidir."