6 Mayıs 2024 Pazartesi

İHD: Leyla Güven'in tutukluluğu sona erdirilsin

DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in tutuklu olmasının anayasa ihlali olduğunu belirten İHD Diyarbakır Şubesi, tutukluluk halinin derhal sona erdirilmesini istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in Diyarbakır E Tipi Hapishanesi'nde 7 Kasım günü başlattığını duyurduğu süresiz dönüşümsüz açlık grevine ilişkin yazılı açıklama yaptı. İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun'un Diyarbakır E Tipi Hapishanesi'nde bulunan Güven'i 10 Kasım günü ziyaret ettiği belirtilen açıklamada, Güven'in sağlık durumunun ve moralinin iyi olduğunun gözlemlendiği kaydedildi.
 
"Bizler İnsan hakları savunucuları olarak, yaşama hakkını ve vücut bütünlüğünü tehdit eden ve risk altına alan her türlü eylemi ilkesel açıdan doğru bulmuyor ve kabul etmiyoruz" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Ayrıca Sayın Leyla Güven'inin tutukluluk halinin, yasal haklarının kullanımının doğrudan ihlali olduğunu ifade etmek isteriz. 24 Haziran Erken Genel Seçimlerinde Milletvekili seçildiği andan itibaren tutukluluğunun sona ermesi ve yasama faaliyetlerine katılması gereken Sayın Güven'in, hakkında kesinleşmiş bir hapis cezası bulunmamasına rağmen tutukluluk koşulları sürdürülerek, anayasa ihlal edilmiştir. Yine, Türkiye'nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) adil yargılanma hakkını düzenleyen 6. maddesi ile ifade özgürlüğünü düzenleyen 10. maddesi, sahip olduğu hakların kısıtlanması bakımından ihlal edilmiştir."
 
Leyla Güven ile siyasi ve bürokratik kanallardan görüşmelerin sağlanıp, Güven'in talepleri dikkate alınarak açlık grevinin sona erdirilmesi amacıyla bir çözüm yolu bulunması gerektiğine işaret edilen açıklamada, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) üyesi olması bakımından, TBMM Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunmalıdır. Bu anlamda yasama ve milletvekili dokunulmazlığından doğan hak ve yükümlülükleri güvence altına alınmalıdır. Ayrıca haksız ve anayasaya aykırı tutukluluk halinin derhal sona erdirilmesi ve yasama faaliyetlerine doğrudan katılımda bulunması sağlanmalıdır" denildi.