19 Mayıs 2024 Pazar

İdlib konusunda Ankara ve Moskova arasında anlaşma sinyali

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la Moskova'da görüştü. Lavrov, İdlib'de "onbinlerce militan" olduğunu söylerken, Çavuşoğlu, "İdlib'de askeri çözüm felaket olur" dedi.
Rusya'nın başkentti Moskova'ya giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la görüştü. Ana gündemlerinin konusu İdlib'deki son durum olan Çavuşoğlu ve Lavrov, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. 
 
Basın toplantısında konuşan Lavrov, "Rusya tarafı olarak farklı kategorilerdeki Türk vatandaşları için vize rejiminin basitleştirilmesiyle ilgili müzakerelere hazır olduğumuzu teyit ettik ve en kısa sürede bu konuyu ele alacağız. Bu konuda anlaşmalar hazırlanması için danışma mekanizması kurulması konusunda mutabakat sağladık" dedi.
 
'2+2 FORMATINDA TOPLANTI YAPACAĞIZ'
 
Lavrov, Rusya ve Türkiye'nin dışişleri ve savunma bakanlarının bugün Moskova'da Suriye'nin İdlib kentindeki durumu görüşmek üzere 2+2 formatında bir toplantı yapacağını belirtti.
 
Rusya ve Türkiye savunma bakanlarının istihbarat kurumlarının katılımıyla İdlib'deki duruma ilişkin toplantı yapacaklarını söyledi.
 
Lavrov, Rusya ve Türkiye'nin Suriyeli sığınmacıların evlerine dönmesi için ortak çaba sarf edeceğini de kaydetti.
 
Dışişleri Bakanı Lavrov, "Moskova ve Ankara, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine güvenli bir şekilde dönmesi için gerekli koşulları sağlamak için işbirliği yapacak. Bu süreçlerin ülkedeki duruma istikrar kazandırması, siyasi sürecin başlamasının önündeki sorunların çözümünü sağlaması amacıyla ortak çaba sarf edeceğiz. Planlarımız arasında Suriye topraklarında terörün kökünün kurutulması, barış ve istikrar sağlanması için ortak çaba sarf etmek de var" dedi.
 
'ÜÇLÜ ZİRVE TARİHİ KISA SÜRE İÇİNDE AÇIKLANACAK'
 
Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında yapılacak Astana formatındaki üçlü zirvenin tarihinin belli olduğunu ve kısa süre içinde açıklanacağını ifade etti.
 
ÇAVUŞOĞLU: RUSYA BİZİM İÇİN ÖNEMLİ BİR ORTAK
 
Basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu ise "İlişkilerimizi her alanda en üst düzeye çıkarmak için çaba sarf ediyoruz. Bölgesel konulardaki iş birliğimizi artıracağız, daha geniş alanlara yayacağız. Rusya bizim için önemli bir ortaktır. Suriye'yi konuştuk. Bir taraftan ateşkesi devam ettirmek için birlikte çalışmaya devam etmemiz lazım. Diğer taraftan siyasi süreç için çabalarımızı artırmamız gerekiyor. Anayasa komisyonu konusunda listeler verildi, bir an önce oluşturulması ve çalışmalara başlaması Suriye'nin geleceği için önemlidir. Biz bu süreci destekliyoruz" diye belirtti.
 
Çavuşoğlu konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
"İdlib'de 3 milyondan fazla sivil yaşıyor. Diğer bölgelerden koridor açıldığı zaman siviller değil, bazı radikal gruplar da İdlib'e gelmiştir. Gözlem noktalarını oluştururken zorluk çıkardı bu radikal gruplar. Teröristlerle diğer insanları ayırt etmemiz lazım. Bizim için terör örgütlerinin hepsi aynıdır. Burada askeri bir çözüm felaket olur. Tüm İdlib'e saldırmak ölümleri artırır."