26 Nisan 2024 Cuma

İbrahim'in katledildiği tersanede 'iş güvenliği' tabelası!

20 yaşındaki Urfalı İbrahim'in hiçbir güvenlik önlemi alınmadığı için katledildiği Tuzla Hidronimamik Tersanesinde, "İş kazası riski var ise hiçbir iş acil değildir" ve "Önce iş güvenliği" ve alınması gereken önlemlerin anlatıldığı tabelalar dikkat çekti. Can yeleği dahi temin edilmeyen İbrahim, çalıştığı dubadan denize düşmüş ve cansız bedeni 2 saat sonra iş arkadaslari tarafından bulunmuştu.

Tuzla tersaneler bölgesinde 20 yaşındaki Urfalı İbrahim Dam iş cinayetinde katledildi. 

Gereksiz maliyet görüldüğü için işçilere eğitim ve ekipmanları temin edilmezken, patronları belirlenen süreden daha erken işin yetişmesi için uyguladığı baskı ve mobbing iş cinayetlerine davetiye çıkarıyor. Öte yanda denetlemelerin yapılmaması da işçilerin katili patronları cesaretlendiriyor, yargının cezasızlık politikalarıyla ödüllendiriliyor. 

CAN YELEKSİZ VE GÖZETMENSİZ ÇALIŞTIRILDI
20 yaşındaki Urfalı Dam, çalıştığı Hidrodinamik Tersanesinde, dubanın üstünde çalışırken denize düştü. Arkadaşlarının iki saat sonra cansız bedenini bulduğu Dam'ın can yeleğinin olmadığı görüldü. Öte yandan Dam'ın denize düşmesini engellemek için herhangi bir önlem alınmadığı gibi, yanında da bir gözetmenin olmadığı öğrenildi.

TABELALARDAN İBARET İŞ GÜVENLİĞİ
Dam'ın katledildiği tersanede "iş kazası riski var ise hiçbir iş acil değildir", "Önce iş güvenliği" tabelaları asılarak işçilere güvenlikleri için nasıl korunmaları gerektiği anlatılmış ancak herhangi bir ekipman temin edilmemiş ve eğitimleri verilmemiş. Patronlar böylelikle iş kazası ve iş cinayetlerinde kendi sorumluluklarını işçilerin üzerine yıkıyor.