19 Nisan 2024 Cuma

Hukuk örgütleri: Can Atalay derhal serbest bırakılmalı

Hukuk örgütleri 7 kentte Can Atalay'ın tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

Hukuk örgütleri, İstanbul, İzmir, Ankara, Mersin, Denizli, Antalya ve Sakarya'da eş zamanlı eylem düzenleyerek TİP Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İSTANBUL
Hukuk örgütleri, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelerek Hatay'dan Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili seçilen Gezi tutsağı avukat Şerafettin Can Atalay için özgürlük istedi.

"Can Atalay'a özgürlük" pankartı açılan eyleme TİP İstanbul milletvekili Sera Kadıgil ve çok sayıda hukukçu katıldı.

Sera Kadıgil, bu meselenin sadece TİP ve Can Atalay'la ilişkili olmadığını belirterek, "Şu anda Silivri zindanlarında hukuksuzca esir tutulan kişi Can Atalay değil, Can Atalay'ı oylarıyla depremdeki yıkımın hesabını sormak üzere Meclis'e yollayan Hatay halkına yöneliktir" dedi. Can Atalay'ın milletvekilliğinin defalarca tescillendiğini kaydeden Kadıgil, "Seçilmiş bir milletvekilini siyasi iradeyle esir tutmak suçtur. Biz bu suçu Can'ı serbest bırakmadığınız her dakika, her köşede yüzünüze vurmaya devam edeceğiz. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz, Can Can olduğu için değil ve sadece Gezi Davası olduğu için değil, Hendek'te, Soma'da, Aladağ'da ve Türkiye'nin dört bir yanında sizin işlediğiniz suçlara karşı durduğu için şu an hapiste. Ama Can çıkacak, Hatay'ın ve tüm suçlarınızın hesabını soracak" ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca "Halkın vekili tutsak edilemez", "Faşizme karşı omuz omuza", "Hatay halkı vekilini istiyor" sloganları atıldı.

ANKARA'DA POLİS AVUKATLARA SALDIRDI
Yaşanılan hukuksuzluğa karşı Ankara'da da Sıhhiye Adliyesi önünde açıklama yapan avukatlara polis saldırdı. Polisler adliye içinde basın açıklaması yapmak isteyen avukatları saldırarak engellemek istedi. Engelleme gerekçesi olarak Başsavcının talimatı olduğunu belirtirken, avukatlar başsavcıyla görüşmek için adliyeye girmek istedi. Avukatlara saldıran polisler çok sayıda kişiyi yaraladı.

Saldırı ardından konuşan Adalet İçin Hukukçular'dan Av. Eren Gönen, "Bugün burada Hatay Milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmemesi sebebiyle Yargıtay'a sesimizi duyurmak için buluştuk. Ancak Sıhhiye Adliyesi önünde polis müdahalesiyle, polis provokasyonuyla karşı karşıya kaldık. Bizim sesimizin çıkacağı yerler adliyelerdir, koridorlardır, sokaklardır. Hiçbir zaman sözümüzü esirgemedik, bundan sonra da esirgemeyeceğiz" dedi.

7 İLDE ORTAK AÇIKLAMA
Ortak açıklamada, Gezi Davası nedeniyle bir yılı aşkın süredir tutsak edilen Can Atalay'ın 28. dönem milletvekili seçildiği belirtilerek, "Seçilme yeterliliği bulunan, milletvekili olarak seçilen ve mazbatasını alan bir milletvekilinin, seçimin üzerinden on beş günden fazla bir süre geçmiş olmasına rağmen hala tahliye edilmemiş olması kabul edilemez" denildi.

Siyasi iktidarın Hatay halkının iradesini gasp ettiği vurgulanan açıklamada, Anayasa'nın ilgili hükümleri hatırlatılarak, Atalay'ın derhal serbest bırakılması gerektiğinin altı çizildi. AYM'nin Mustafa Balbay, Sebahat Tuncel, Enis Berberoğlu, Leyla Güven, Ömer Faruk Gergerlioğlu'na ilişkin kararları hatırlatılan açıklamada, Can Atalay için tahliye kararı verilmeyerek "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçunun işlendiği vurgulandı.

Açıklama, şöyle devam etti: "Halihazırda milletvekili olarak seçilmiş olan Can Atalay, seçmenlerinin iradesini parlamentoda temsil etmek, yasama faaliyeti içerisinde yer almak ve deprem bölgesinde olan Hatay için çalışmalarına başlamak üzere derhal serbest bırakılmalıdır."