15 Mayıs 2024 Çarşamba

'Honduras'ın önünde ölüm var', göçmenler Guatemala'dan geçiyor

İşsizlik, yoksulluk, açlık ve baskı politikaları Honduraslıları göçe zorluyor. Honduras başkanının geri dönmeleri için yaptığı çağrıya rağmen, binlerce yoksullaştırılmış Honduraslı, şu an Guatemala'nın güneyine varmış olan uzun "Göç Yürüyüşü'nde" kuzeye doğru yolculuk ediyor. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Orta Amerika ülkesinden ayrılarak ABD'ye doğru yollara düşen binlerce göçmeni durdurması için Honduras başkanına yaptığı sert uyarıya, Honduraslı göçmenlerin yanıtı: "Dönmeyeceğiz" oldu.
Honduras başkanının geri dönmeleri için yaptığı çağrıya rağmen, binlerce yoksullaştırılmış Honduraslı, şu an Guatemala'nın güneyine varmış olan uzun "Göç Yürüyüşü'nde" kuzeye doğru yolculuk ediyor.
 
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Orta Amerika ülkesinden ayrılarak ABD'ye doğru yollara düşen binlerce göçmeni durdurması için Honduras başkanına sert bir uyarıda bulundu.
 
ABD'ye ulaşma umuduyla geçen Cumartesi ülkelerini terk eden Honduraslı göçmenlerin başkanları Juan Orlando Hernandez'e (JOH) cevapları şu: "Dönmeyeceğiz."
 
Guatemala sınırındaki aşırı güvenlik gücü kullanımın ardından göçmenler kendilerini Çarşamba günü Zacapa'da buldular. Burada Telesur muhabiri Mario Rosales'e sadece geçen yıl 3791 kayıtlı cinayetin işlendiği ülkeleri Honduras'a dönemeden yolda "öleceklerini" söylediler.
 
Karavancılar'dan Juan Carlos, "Sadece çalışmak ve başarmak için bir şans istiyoruz. Biz suçlu değiliz" diyor. Juan Carlos, JOH'un göçmenlerin geri dönmesini istemesinin tek sebebinin ABD'den "yardım" alamama korkusu olduğunu ekliyor.
 
Hem ABD Başkanı Donald Trump hem de Başkan Yardımcısı Mike Pence, eğer Karavancılar ABD'nin güney sınırından ülkeye girmeye çalışırsa Honduras hükümetine gönderilen yardımları kesmekle tehdit ettiler. ABD hükümetinin Honduras'a gönderdiği yardım geçen yıl 19 milyon ABD dolarıydı; bunun 13.768.000 doları "uyuşturucu karşıtı mücadelede destek" olarak ve diğer 4,5 milyon doları doğrudan bu küçük ülkenin askeri operasyonlarını finanse etmek üzere kullanıldı.
 
Başkan Hernandez 2018'in bu ikinci "Göçmen Yürüyüşü'ne" katılanlara eve geri dönme çağrısı yaptı, Çarşamba günü attığı sayısız tweet ile hükümetin yarattığını iddia ettiği iş olanaklarından bahsetti. Kuzey Üçgeni Hareketlilik İnisiyatifi'ne (NTMI) göre, Honduras nüfusunun yüzde 70'i yoksul, yüzde 7'lik bir işsizlik oranından muzdarip ve ülke dışardan aktarılan para kaynağına bağımlı, yurt içi hasılanın yüzde 18'inden fazlası yurt dışında kazanılan paradan oluşuyor.
 
JOH, yürüyüşçülerin oluşturduğu "Karavan'ı" insanlık dışı ve lanetlenmesi gereken bir gaddarlık olarak tanımladı. "Çocuklar da dahil tehlikede olan hayatlar var" diye ekledi. Hernandez, ulusal güvenlik güçlerinin de başında olan kişi olarak uzun süredir, geçen Kasım'daki seçimlerde kendisinin yeniden seçilmesini protesto eden göstericilere yönelik aşırı güç kullanımına onay vermekle suçlanıyor. Geçen Kasım'daki bu seçimlerin sandık sonuçlarıyla ilgili olarak Avrupa Birliği ve Amerikan Devletler Örgütü "yüksek derecede usulsüzlükler" yaşandığını belirtmişti.
 
Hâlâ Meksika sınırının 400 km kadar uzağındalar; Meksika ulusal hükümetinin uygun göçmenlik belgeleri olmayanların geri döndürüleceğini açıklayarak yaptığı uyarıya rağmen Chiapas eyaleti yetkilileri göçmenlere kapılarının açık olduğunu açıkladı.
 
Salı günü, Meksika'nın en güney eyaleti Chiapas'ın valisi Manuel Velasco Coello şu tweet'i attı: "Meksika topraklarından geçen göçmenlere kapımız açık olacak."
 
Vali şöyle devam etti: "#Chiapas'ta, biz Orta Amerikalı göçmenlerimizin insan haklarına saygı duyarız ve özel yetkili göçmen savcılarıyla 7 göçmen barınma kampına gerekli ilginin ve desteğin göçmen kervanına sağlanması yönünde talimat verdim."
 
Orta Amerika yürüyüşü uluslararası insan hakları örgütlerinde ve Birleşmiş Milletler'de endişelere yol açıyor. World Vision, Hernandez'e bir çağrı yaparak bölgedeki ülkelerle görüşmesini ve özellikle 250 kadar çocuğun da içlerinde bulunduğu göçmenlerin insan haklarının korunmasını sağlamasını istedi.
 
Casa Alianza adındaki STK'ye göre 2014 ile 2016 yılları arasında Honduras'ta 23 yaş altında yaklaşık 2300 insan vahşi bir şekilde öldürüldü. Bu sayı, Juan Orlando Hernandez başkan olduğundan ve kuzeye doğru göç akışını azaltma amacıyla kurulan Refah için Kuzey Üçgeni Ülkeleri İttifak 2014'ten (Honduras, Guatemala, El Salvador) beri yüzde 53 arttı.
 
Birleşmiş Milletler, kervandakilerle ilgili "insanların korunma ihtiyacı ve güvenlik durumuyla ilgili endişelerini" bildirdi. BM yetkilileri Honduras, Guatemala ve Meksika'dan bu insanların ve uluslararası korumaya tabi diğerlerinin güvenliğini garantiye almalarını istedi.
 
Kervanın örgütleyicilerinden ve eski solcu siyasetçi Bartolo Fuentes, karavancılarla birlikte yürürken göz altına alındı. Sebep olarak "Guatemala göçmen kurallarına uymadığı" gösterildi. Honduras yetkililerinin talebiyle Fuentes'in tutuklanması emri verildi.
 
*Haber Telesur İngilizce bölümünden alınmıştır.
Çeviri: Ivana Benario