19 Mayıs 2024 Pazar

Hesen: Halkın direnişi Erdoğan'ı boşa çıkartıyor

AKP/Saray rejiminin beslediği çetelerinin Kuzey ve Doğu Suriye sınırında konumlanmasını ve sahada süren diplomatik gelişmelerini ETHA'ya değerlendiren Fırat Bölgesi Savunma Bakanı İsmet Şex Hesen, halkın direnişinin Erdoğan'ı boşa çıkartacağını belirtti.
AKP/MHP faşist rejiminin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırı tehditlerine karşı halkın eylemleri devam ederken her alanda işgale karşı tepkiler gelemeye devam ediyor. AKP/Saray rejiminin beslediği çetelerinin Kuzey ve Doğu Suriye sınırında konumlanmasını ve sahada süren diplomatik gelişmeleri ETHA'ya değerlendiren Fırat Bölgesi Savunma Bakanı İsmet Şex Hesen, "Kuzey ve Doğu Sriye'de yaşayan halklar Erdoğan'ın halklar arasında çatış çıkarma çabalarını eylemleri ile boşa çıkartıyorlar" dedi.
 
Fırat Bölgesi Savunma Bakanı İsmet Şex Hesen, "Erdoğan'ın bölgemize yönelik tehditleri ne ilk ne de sonuncu olacaktır. Erdoğan'ın kendine göre iktidara geldiğinden ilk günden bu yana hedefleri vardı bu sadece Kürt halkına karşı değil, belki şuanda Kürt halkına yönelik özel bir çaba içerisine girmiş fakat, aynı zamanda Suriye halklarına karşıda düşmanlık yapıyor. Halep, Kobanê, Gre Spi'yi kimi zamanlar kendi topraklarına dâhil etme istediğini açıklık ile söylüyor. Erdoğan burada bulunan Süleyman Şah türbesini sürekli bahane ederek iki üç askerini buraya koyarak buranın kendisinin olduğunu söylüyor. Erdoğan bu koşullarla Türkiye'de ki yaşayanları kandırmaya çalışarak onlara Osmanlı'nın geri geleceğinin sözünü veriyor. Nasıl ki Osmanlı bu topraklar üstünde 400-500 yıl hüküm sürdüyse Erdoğan'da aynısını yapmak istiyor" diye kaydetti.
 
'ERDOĞAN HALKLARI PARÇALAYARAK YÖNETMEYİ AMAÇLIYOR'
 
Erdoğan başından itibaren Rojava devrimini boğmak amacıyla çalışmalar yürüttü diyen Hesen, "Kuzey ve Doğu Suriye devrimi ortaya çıktığı 2011 yılında Erdoğan devrimi boğmak için birçok hamleler yaptı. Erdoğan devrimi yıkmaya çalıştı. Kobanê'den tutalım Endiwar, Deyr ez Zor'a kadar Arapların, Kürtlerin kazanımlarını yıkarak kendi payını almayı amaçlıyordu, bu duruşu başka birçok yerde sergiledi. İdlib, Bab, Cerablus, Azez buralarda yaşanan insanlık dışı uygulamalar Türk devletinin durumunu gösteriyor. Türk devleti bu saldırılar ile Suriye halklarını parçalayarak yönetmeyi önüne hedef olarak koydu. Türk devleti Rojava devrimini ve Kürt halklarının kazanımlarına yönelik ilk olarak Serêkaniyê'ye el Nusra çetelerini yollarak gerçekleştirdi. Burada Kürt halkını kıramayan Erdoğan bir kez daha bu sefer IŞİD çetelerini Kobanê'de Kürt halkının karşısına yolladı. Kobanê'de Türk devletinin desteklediği IŞİD çeteleri yenildi. IŞİD çetelerine karşı verilen direniş son derece tarihidir" diye konuştu.
 
Desteklediği IŞİD çetelerinin Kobanê'de yenilmesini hazmedemeyen Erdoğan her fırsatta Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal tehditlerini daha da artıtdığını vurgulayan İsmet Şex Hesen, "Gre Spi, Minbic, Tabqa, Rakka ve son olarak Deyr ez Zor'da IŞİD yeniliyor SDG savaşçıları çetelerin sonunu getiriyor. IŞİD'in Kuzey ve Doğu Suriye'de yenilmesini istemeyen Erdoğan IŞİD çetelerine nefes aldırmayı amaçlıyor. Erdoğan IŞİD ile Kuzey Suriye'de varlığını güçlendirmeyi amaçlıyordu, fakat Erdoğan bu toprakllarda Kürt halkının ve onun dostlarının direniş ile karşılaştı" dedi.
 
Türk devletinin, Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal tehditleri Erdoğan'ın zayıflığını gösteriyor diyen İsmet Şex Hesen, "Türk devletinin tehditleri karşısında korkarak Efrin'de düşmanlarımızın yanında yer alarak işgale ortak olan ENKS ve El Fırat çeteleri olmuştur fakat bu Kürt halkının bbirlikte işgale karşı direnmeyeceği anlamına gelmez. Kürt, Arap, Süryani, Ermeni halkları ile birlikte işgale karşı direneceğiz. 'Fırat Kalkanı' çetelerinin arasında halen IŞİD'liler var. Bu çeteler Cerablus'ta, Bab'ta, Azez'de IŞİD kıyafetlerini çıkartarak ÖSO kıyafeti giydiler. ÖSO çeteleri' Cerablus'ta basına da yansıdı çeteler Kürt halkını katletmeye mallarını talan etmeye odaklanmış durumdalar buda gösteriyor ki bu çeteler IŞİD'in devamcılarıdır" diye kaydetti.
 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın uzun bir süredir Kuzey ve Doğu Suriye de halkları birbirine kırdırmayı amaçladığını belirten Hesen, "Türk devleti ve Erdoğan, Kuzey ve Doğu Suriye'de istediği gibi halklar arası bir savaş çıkartamıyor. Burada halkların kardeşliği böyle bir durumun oluşmasına engel oluyor. Bugün işgal tehditlerine karşı, Kürt, Arap ve Süryani halkları hep bir ağızdan işgale geçit vermeyeceklerini sonuna kadar direneceklerini haykırıyorlar. Erdoğan'ın istediği gibi halklar bir birleriyle savaşmaktan daha çok bir birleri için direnecekler" diye belirtti.
 
HALK NASIL DİRENECEĞİNİ GÖSTERİYOR
 
Türk devleti, desteklediği çeteleri sınır hattına getirerek kendi halkına yönelik propagandalarda bulundu diyen Hesen, "Türk devleti kendi çetelerini sınıra getirerek korku salmak istiyor fakat Kürt halkı, Arap halkı ve Süryani halkları eskisi gibi değil. Bu topraklarda yaşayan halklar artık dost ve düşmanlarını iyi tanıyor. Kuzey ve Doğu Suriye'de yaşayan halklar canlı kalkan eylemleri gerçekleştirerek olası işgal saldırılarına karşı halklar olarak nasıl direnileceğini ortaya koyuyorlar. Halk ile birlikte DSG'de kendi topraklarını savunma hakkını kullanarak sonuna kadar işgalin karşısında duracaktır" diye vurguladı.
 
Suriye rejimi ile ortak bir yaşamı paylaşıyoruz elbette Suriye rejiminin sınırını koruma hakkının olduğunu dile getiren İsmet Şex Hesen, "Kuzey ve Doğu suriye topraklarını ve Suriye'nin tamamını işgalci çetelerden temizlemek için diplomatik görüşmeler ve çeşitli adımlar elbette atılacaktır. Cerablus, Bab ve Azez'in gözleri önünde işgal edilmesini izleyen Suriye rejimi artık bu işgale dur demeli ve üzerine düşen rolü yerine getirerek sınırını korumalıdır. İşgal saldırılarına karşı direneceğiz. Aynı zamanda işgale karşı içerde de dışarda da kim bizimle görüşmek istiyorsa görüşeceğiz. Bu kapsamda çeşitli diplomatik görüşmelerinde önü açılmış durumda ilerleyen günlerde somut adımların atılacağına inanıyorum" dedi.
 
Kuzey Kürdistan'da yaşayan halkların Leyla Güven'in başlattığı açlık grevine destek olmaya çağıran Fırat Bölgesi Savunma Bakanı İsmet Şex Hesen, Özellikle Türkiye halklarına sesleniyorum, Erdoğan Türkiye'de yaşayan halklara da baskı uyguluyor bütün halklar Erdoğan'ın bu baskıcı sistemine karşı seslerini yükseltmeliler. Türk halkı ekonomik anlamda zor günler yaşarken Erdoğan bütün parayı savaş yolu ile çetelerine aktararak Türkiye'de yaşayan halkları ekonomik anlamda zora soktu. Kuzzey Kürdistan'da yaşayan halklara son olarak, nasıl ki Kobanê için yüzninlrce kişi sokaklara çıktıysa aynı dayanışmayı bugün Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal tehditlerine karşı sokaklara çıkmalarını istiyoruz. Gün kilometrelerce yol gelip bu topraklarda IŞİD'e karşı savaşırken şehit düşen yoldaşlarımızı sahiplenme günüdür bütün halklar şehitler için Rojava devrimini savunmalılar" diye belirtti.